Какво е Рамазан байрам?

27940
Какво е Рамазан байрам?
Снимка: Getty Images/Guliver

Рамазан байрам или Рамадан е деветият и свещен месец от лунния мюсюлмански календар, един от най-важните в годината за мюсюлманите. По това време мюсюлманите спазват строг пост от зори до залез слънце, молят се много и вършат добри дела.

Кога започва и свършва Рамазан байрам през 2024 г.?

Рамадан през 2024 г. започна при залез слънце на 10 март (неделя) и ще завърши вечерта на 8 април (понеделник). Постът ще продължи от 11 март (понеделник) до 9 април (вторник).

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Според мюсюлманския календар началото на месеца е белязано от неомения - първата поява на Луната под формата на тесен полумесец след новолуние. Ето защо точното време на Рамадан варира според местоположението. Според ислямската традиция началото на свещения месец се определя от астрономите. В Обединените арабски емирства, Египет, Судан, Тунис и други страни датата на Рамазан се определя на държавно ниво.

Свещеният месец завършва с празника за разговяване - Ид ал-Фитр. През 2024 г. той се пада на 10 април (сряда), но празникът започва да се празнува вечерта на предишния ден, тоест 9 април (вторник). Той е обявен за почивен ден.

Същността на Рамазан байрам

Рамадан е време на духовно обновление. Мюсюлманите, спазвайки редица правила и забрани, се стремят да преодолеят изкушенията и желанията, за да покажат любов към Аллах, да се научат на смирение и покаяние, да станат по-справедливи и милостиви. През свещения месец вярващите укрепват връзката си с Аллах чрез молитви, четене на Корана и вършене на добри дела.

Мюсюлманите вярват, че по време на Рамадан Коранът е разкрит на хората и следователно месецът е свещен. По това време пророкът Мохамед се намира в духовно уединение в пещерата Хира в околностите на Мека, където получава първото божествено откровение от ангела Джибрил. Това се случи в Нощта на силата (нощта на ал-Кадр), която се празнува в последните десет дни на Рамадан. През 2024 г. Нощта на силата се пада от 5 април до 6 април, на 27-ия ден от свещения месец.

Какво трябва и какво не трябва да се прави през Рамадан: правила

Мюсюлманите вярват, че първите десет дни от свещения месец носят милостта на Аллах към вярващите, вторите - опрощение и избавление от греховете, а третите - спасение от ада. Има редица строги забрани, които трябва да се спазват, свързани с Рамадан, които може леко да варират в зависимост от културата.

Постенето през Рамадан (саум или байрам) е един от петте стълба на исляма. Останалите са молитва (намаз), свидетелство за вяра (шахада), милостиня (закат) и поклонение (хадж).

По време на поста мюсюлманите се въздържат от всякаква храна от зори до здрач - от сухур до ифтар. Сухур е първото хранене за деня. Мюсюлманите закусват по тъмно, преди да се появят първите признаци на зазоряване. Ифтар е второто хранене след залез слънце. Най-добре е да се разговява с фурми или вода, за предпочитане преди вечерна молитва.

Възрастните и здравите хора трябва да постят. Децата, бременните и кърмещите жени, болните и пътуващите не могат да постят по време на Рамазана. Тези, които не могат да постят през свещения месец Рамадан, трябва да платят милостиня (фидия) за всеки пропуснат ден. Би трябвало да е достатъчно за еднодневно хранене на един човек. Размерът на милостинята се определя в регионите в навечерието на свещения месец. Ако човек може да пости във времето, например, ако се възстанови от заболяване, тогава ще трябва да пости за всеки пропуснат ден от гладуването.

Докато слънцето грее, по време на Рамадан не можете не само да ядете, но и да пиете, да пушите, да вдигате шум, да целувате, както  да се осъществяват интимни контакти през цялото това време. Това помага да се развие самоконтрол, смирение и състрадание към нуждаещите се. След залез слънце ограниченията се премахват, но не се насърчават ексцесии, като прекомерни купони или преяждане.

По време на Рамадан вярващите обръщат голямо внимание на духовния живот. След нощния намаз се кланя допълнителен намаз (тарави) – задължителен е както за мъжете, така и за жените. Таравих може да се извършва колективно в джамията и самостоятелно у дома.

По време на свещения месец много мюсюлмани се стремят да прочетат целия Коран, за да задълбочат знанията и разбирането си на свещения текст.

По време на Рамадан мюсюлманите трябва да вършат добри дела и да помагат на нуждаещите се: да раздават храна, дрехи, пари за благотворителност. Милостинята (закят) е един от стълбовете на исляма.

В Рамадан всеки мюсюлманин трябва да плати фитр садака (zakatul-fitr или zakat al-fitr) преди началото на молитвата Eid al-Fitr.

Днес започва свещеният за мюсюлманите Рамазан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...