Какво е значението на името на град Батак?

10343
Какво е значението на името на град Батак?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Разположеният в област Пазарджик в Южна България Батак е град със сравнително малко население – едва около 2700 души, но с богата история и култура. Археологическите разкопки сочат, че градът е люлка на древна цивилизация и че тук животът е кипял векове назад във времето. Откритите останки от манастири, римски мост и крепости – тракийски, римски, византийски и славянски заедно с невероятната душа и атмосфера на Родопите, в които е разположен града, славната му и тъжна история – Баташкото клане – правят града място за туризъм. Знаем ли обаче историята на селището и значението на името Батак?

Почитаме паметта на мъчениците от Батак (ВИДЕО)

Значението на името Батак

Свикнали да използваме думата „батак“ за нещо, което тотално се е объркало, вероятно не се и замисляме защо историческият и китен град е кръстен така. В случая обаче не това е значението на батак. Настоящето си име градът получава по време на Османското владичество. Произходът му изненадващо е турски и в превод означава кал. Защо кал и защо Батак? Отговорът е прост и се крие в езерото, близо до града, което местното население наричало „блато“, а турците „гьол“ или „батак“. Според някои исторически извори, които други сочат за лъжа, фалшификация и неверни, но все пак съществуващи, старото име на Батак е Батево. То произлиза от брат или от бате и вероятно е дадено на мястото от бежанци, избягали от поробителите. И тъй като Батево било трудно за произнасяне за турците, те го нарекли Батак.

С какво остава в историята Батак?

Батак е убежище за българите, бягащи от османските набези, място, на което да съхранят вярата, българщината и себе си, да не допуснат да бъдат потурчени и изгубена да бъде идентичността им. Батак привлича родолюбивите българи, готови на всичко, за да съхранят вярата си. Това следва да се знае и предава на поколенията,  до които като че стига премного информация за трагичните събития след Априлското въстание, за Баташкото клане, но твърде малко за силата на българите и за съхранената вяра в този исторически град. Батак е „главен герои“ в учебниците, в творчеството на редица български автори, но магията му да скътава в пазвата си българи, готови на всичко, за да съхранят вярата си, някак остава в страни.

Батак - свято място за всеки българин

Какво да посетим в Батак?

Ако сте привлечени от разказа ни за този исторически град, той очаква с нетърпение жадни за култура и история, за природна красота посетители. Не пропускайте да посетите Историческия музей, Шарова къща, паметника на загиналите във войните, крепостта Перистера, за която се счита, че се издига на място, което е било в миналото светилище на тракийското племе беси, Червената скала и Бекови скали, уникалните и спиращи дъха язовири, в които красотата е толкова опияняваща, че нито е реалистична, нито може да се опише с думи, и естествено символа на Батак – църквата-костница „Света Неделя“, свързана с прочутото, тъжно и жестоко баташко клане, за което със сигурност сте чували и знаете. Всичко това прави въпроса какво е значението на името Батак второстепенен и след въпроса какво ни дава Батак, каква роля е изиграл в годините назад и как изпълва гърдите ни с гордост, преклонение и българщина и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com