Какво кафе да изберете за кафеавтомата

17228
Какво кафе да изберете за кафеавтомата
Снимка: Alex Fox / Pixabay

Вече имате прекрасна автоматична машина за кафе у дома, но нещо с кафето не се получава, както трябва. Причината може да се крие в кафето, което използвате. Изборът на подходящи зърна кафе е изключително важен, тъй като трябва да пасва перфектно на технологията на извличане на аромати и вкусове, която се използва от машината. В такъв случай любимото ви кафе за джезве например може да се окаже крайно неподходящо за кафеавтомати и да се чудите къде са отишли онези ухания, които толкова обичате.

Прочетете следващите редове, за да научите какво препоръчват специалистите и да се радвате спокойно на истински качествено сутрешно кафе без много усилия.

Какви да бъдат зърната

Всеки кафеавтомат работи с кафе на зърна и смилането непосредствено преди екстракцията е една от тайните на качествената напитка. Но качеството и вида на зърната също има значение – не само за вкуса на кафето ви, но и за правилната работа на машината.

Има два вида зърна, които могат да причинят проблеми с кафеавтомата: тъмните печени зърна с мазна повърхност и зърната с добавени след печенето аромати. От тях ще получите лепкаво и смолисто кафе, а с течение на времето могат и да задръстят улея за смляно кафе с мазни отлагания.

Всъщност производителите често препичат зърната кафе, за да прикрият недостатъците им, така че тъмните зърна обикновено не се характеризират с най-високото качество. Ако все пак харесвате аромата и вкуса им, опитайте средно изпечени зърна за кафеавтомата или зърна за напитки на млечна основа.

Добавените аромати не са естествените аромати на кафето, а такива, които са слагани след печенето. Ако все пак харесвате вкусовете на тези типове кафе, препоръчваме да ги използвате предварително смлени.

Какво да бъде смилането

Добре е да знаете, че няма универсално смилане на кафе – то зависи от вида на напитката, която желаете. Ако правите предимно къси кафета, настройте по-фино смилане. За дългите ще трябва по-едро смляно кафе. Също така финото смилане е подходящо за по-светлите зърна кафе, а едрото – за по-тъмните.

Когато настройвате нивото на смилане, можете да използвате още един малък трик – ако кафето ви е твърде фино смляно и искате да го направите по-едро, настройте на няколко степени нагоре. Ако сте уцелили от първия път, добре. Ако е твърде едро и кафето не е достатъчно силно, започнете да сваляте степените на смилане към по-фини, но една по една. Свалете една степен, направете кафе и го пробвайте. Ако все още не е добре, намалете още една степен и пак пробвайте. Правете това, докато се получи точното кафе по вкуса ви.

Имайте предвид, че за да получите истинския вкус на всеки вид смилане, трябва да направите няколко кафета. Причината е, че почти всеки кафеавтомат е оборудван с адаптивна система за приготвяне на кафе, която регулира дозата кафе, след като сте променили смилането. Вероятно на машината ще са нужни няколко цикъла, за да се саморегулира и да усетите истинския вкус, който ще получавате всеки път след това. Така че не бързайте с настройките, дайте си малко повече време в началото, за да получите истински добро кафе всеки път след това. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com