Какво означава, ако сънувате супер ярки сънища и понякога се събуждате изтощени

5136
Какво означава, ако сънувате супер ярки сънища и понякога се събуждате изтощени
Снимка: Pexels

3 сутринта е, а вие току-що сте се събудили от поредния интензивен сън. Сърцето ви препуска и вие поглеждате към спокойния си партньор, желаейки и той да се събуди, за да можете да му кажете какво току-що се е случило в главата ви. Но вашите приключения със затворени очи може да сигнализират за нещо повече: въпреки че мозъкът ви може да е посещавал щастлива земя, тялото ви може да се бори.

Повечето от нас имат интензивни сънища от време на време, но особено ярките понякога могат да бъдат признак на нарушение на съня, като сънна апнея, състояние, при което мускулите на гърлото ви се отпускат по време на сън. Някои хора със сънна апнея може да се събудят от сън, понякога усещат, че се задушават, хъркат или се задъхват по време на сън. Ако се случва често, може да се окажат изтощени през деня.

Разбира се, вашето нощно въображение не сочи непременно към нарушение на съня. Стресът, травмата и безпокойството обикновено водят до сънища. И те също могат да бъдат странични ефекти от определени лекарства, употреба на наркотици за развлечение или алкохол. Но ако сънищата ви идват с чувството, че не можете да дишате, те могат да сочат към сънна апнея.

Какво общо имат сънищата със сънната апнея

Сънната апнея е медицинско разстройство, при което дихателните пътища се свиват сами по себе си и могат да се затворят частично или напълно по време на сън. И това може да се случи многократно. Всеки път, когато дихателните пътища се свият, количеството кислород, което може да премине, намалява. Когато кислородът в кръвта падне достатъчно ниско, мозъкът сигнализира на тялото да освободи хормона на стреса адреналин, който причинява кратко събуждане от съня.

Причината, поради която това е по-вероятно да се случи по време на сън, е, че сънищата обикновено се случват по време на етап на сън, наречен REM (бързо движение на очите). Този стадий на съня се характеризира с парализа на мускулни групи в цялото тяло, включително езика и други мускули, които помагат за поддържане на дихателните пътища отворени. Човек, който е предразположен към сънна апнея, може да я изпита по-често по време на REM сън, когато сънува, тъй като мускулите на горните дихателни пътища са парализирани и могат да колабират по-лесно и по-често.

Когато блокиран дихателен път казва на тялото ви да освободи достатъчно адреналин, за да ви събуди по време на сън, е по-вероятно да осъзнаете, че сте сънували и да го запомните.

Какви здравословни проблеми създава сънят под 5 часа ?

Как мога да разбера дали моите ярки сънища са признак на сънна апнея

Разбира се, не всеки сън означава, че имате сигнали за сънна апнея. Но внимавайте за допълнителни симптоми, които изпитвате (или с които някой друг ви е видял да се борите) през нощта, докато спите: силно хъркане, събуждане с усещане за задушаване или невъзможност за дишане, задъхване или подсмърчане, усещане за паника по време на сън, чувство на умора след пълноценна нощна почивка, нужда от често уриниране през нощта, събуждане с главоболие, малко енергия или мотивация, депресивно настроение, ниско либидо, безсъние.

Сънна апнея е по-вероятно, ако имате някои от рисковите фактори, като затлъстяване, напредване на възрастта, роднина от първа степен със сънна апнея, ниска функция на щитовидната жлеза, сте мъж или жена в постменопауза. Алкохолът и някои лекарства, като опиати, също могат да увеличат риска от сънна апнея.

Освен това имайте предвид, че обратният проблем също може да сочи към сънна апнея: Ако никога не помните сънищата си, това може да е сигнал, че не изпадате в достатъчно дълбок REM сън, защото имате проблеми с дишането.

Учени: Една нощ на пълно лишаване от сън има антидепресивен ефект при някои хора

Кога трябва да посетя лекар

Сънната апнея е изключително често срещана, лесна за диагностициране и има ефективни лечения. Струва си да помислите за посещение при лекаря, ако изпитвате някакви симптоми, особено ако установите, че ви се спи по време на шофиране (или се притеснявате, че може).

Ако имате сънна апнея, не се сблъсквате само с нарушен сън или силно хъркане. Нелекуваните нарушения на съня могат да причинят проблеми със здравето и безопасността с течение на времето и могат да повлияят на продуктивността. Не само сънливостта увеличава риска от злополуки, но сънната апнея се свързва със сърдечни заболявания, инсулт, хипертония, увреждане на мозъчните функции, включително памет, фокус, внимание, време за реакция и настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com