Какво означава да бъдеш стоик?

6313
Какво означава да бъдеш стоик?
Снимка: iStock/Guliver

Стоицизмът е древна философска доктрина, която е основана от гръцкия философ Зенон през 3 век пр.н.е. Тя се основава на идеята, че човешките емоции могат да бъдат контролирани и че човек може да постигне щастие, като промени своя начин на мислене. Стоиците вярват, че животът е пълен със страдания и несправедливости и че единственият начин да се справят с тези проблеми е чрез промяна на своята реакция към тях. Вместо да се допуснат да бъдат контролирани от емоциите си, стоиците се учат да контролират своите емоции и да приемат това, което не могат да променят.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕТЕ СТОИК?

Да бъдеш стоик означава да си контролиран и да приемаш смирено всичко, което животът ти предлага. Това не означава, че трябва да бъдеш безчувствен или да не изпитваш емоции, а просто означава да се учиш да се справяш с тях и да не бъдеш доминиран от тях. Вместо да се фокусираш върху това, което не можеш да промениш, стоицизмът те учи да се фокусираш върху това, което можеш да промениш. Това включва да контролираш своите емоции, да разбереш какво можеш да промениш в живота си и да работиш за постигането на тези цели.

Мозъчни игри: 8 философски пъзела и парадокси

КАК ДА СТАНЕШ СТОИК?

Разбери, че не можеш да промениш всичко. Вместо да се фокусираш върху това, което не можеш да контролираш, учи се да приемаш това, което не можеш да промениш.

Учи се да контролираш своите емоции. Започни да практикуваш медитация или други техники за управление на стреса, за да можеш да се справиш по-добре с емоционалните си реакции.

Фокусирай се върху това, което можеш да промениш. Направи списък с нещата, които могат да бъдат подобрени в живота ти и работи активно за постигането на тези цели.

Кой човек се определя като дървен философ?

Практикувай благодарността. Вместо да се фокусираш върху нещата, които ти липсват, учи се да си благодарен за това, което вече имаш. Това ще те направи по-позитивен и по-задоволен от живота си.

Учи се от грешките си. Вместо да се допускаш да бъдеш притеснен от грешките си, учи се от тях и работи за постигане на по-добрите резултати в бъдеще.

В заключение, да бъдеш стоик не означава да бъдеш безчувствен или да не изпитваш емоции. Това означава да учиш да контролираш своите емоции и да работиш активно за подобряване на живота си, вместо да се фокусираш върху нещата, които не можеш да промениш. Ако практикуваш стоицизма, можеш да се научиш да бъдеш по-смирен, по-контролиран и по-задоволен от живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно