Какво се празнува на Гергьовден?

4766
Какво се празнува на Гергьовден?
Снимка: iStock/Guliver

Непобедим войн на бял кон

Най-обичаният светец сред източнославянските народи, още преди приемането на християнството, Георги е смятан за покровител на земеделието и дивите животни, пазител на добитъка. Самото му име означава "земеделец": geo - земя, ergon - бизнес. На 6 май по нов стил православната църква чества деня на Свети великомъченик Георги Победоносец.

След като постъпил на военна служба при император Диоклециан, Георги, известен със своя ум, смелост и физическа сила, станал един от командирите и любимец на палестинския владетел.

Веднъж Георги присъствал на процеса срещу християните и бил изпълнен със състрадание към тях. Раздава имуществото си на бедните и освобождава робите, знаейки каква ще бъде реакцията на владетеля, сам се явява пред Диоклециан. Обявявайки се за християнин, Георги го обвинява в жестокост и несправедливост.

Император Диоклециан напразно се опитва да убеди своя фаворит да абдикира. Накрая заповядал Георги да бъде измъчван. Той смело понасял страданията и прославял Господа, а мъчителите му се отнасяли с жестокост: биели светеца с волски жили, въртяли го с колела, хвърляли го в негасена вар, принуждавали го да тича в ботуши с остри нокти отвътре. Георги търпеливо понесял всички мъки и не се отречал от Христос. След напразни увещания да принесе езическа жертва, той бил осъден на смърт.

На иконите Свети Георги е изобразен седнал на бял кон и поразяващ с копие змия. Това изображение се основава на традицията и се отнася до посмъртните чудеса на Свети великомъченик Георги. Казват, че недалеч от мястото, където е роден Георги, в езерото живеела змия, която поглъщала хората от този край.

Какво не се прави на Гергьовден?

Изплашените хора, за да утолят яростта на змията, започнали да му дават момчета и момичета за изяждане. Веднъж жребият се паднал на дъщерята на владетеля на тази област. Тя била отведена на брега на езерото и завързана за едно дърво, където с ужас чакала появата на змията. Когато звярът започнал да се приближава, внезапно се появил млад мъж на бял кон, който ударил змията с копие и спасил момичето. Този младеж бил свети великомъченик Георги. С това чудотворно явление той спира унищожаването на млади хора в пределите на Бейрут и обърнал към Христос жителите на тази страна, които преди това са били езичници.

Тази легенда често се тълкува алегорично: принцесата - църквата, змията - езичеството, победата над змията - победата над дявола.

Образът на Свети Георги е един от най-популярните и обичани в Кипър, има безброй манастири и храмове, построени в негова памет, а във всяка църква ще намерите икони с неговия образ!

Какво се празнува на Гергьовден?

Празнува се църковният празник на Свети Георги Победоносец и се провеждат свързани с култа към светеца фолклорни тържества и ритуали, обединявани под името Ден на овчаря. Чества се - Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com