Какво се случва с тялото, ако изведнъж се откажете от млякото

7415
Какво се случва с тялото, ако изведнъж се откажете от млякото
Снимка: iStock/Guliver

От древни времена млечните продукти са в основата на човешкото хранене. Те съдържат множество компоненти, необходими на организма ни.

Но все повече съвременни хора страдат от непоносимост към лактоза. Ето защо през последните години модата за отхвърляне на млечни продукти придобива все по-голяма популярност.

Лятна вила без хладилник: Как да запазим нетрайната храна

Често се случва електричеството да не е много надеждано в района, където се намира вашата лятна вила или да не е монтирано хладилно обо...

Млякото от животински произход е наситено с лактоза (млечна захар). Тя липсва в растителното мляко, но то съдържа много по-малко протеин.

Ензимът лактаза е отговорен за лактозната непоносимост. Когато той не се произвежда в организма в достатъчно количество, възниква дефицит на лактоза. Тогава усвояването на млякото става невъзможно. В резултат се появява повишено образуване на газове, гадене и диария.

Непоносимостта към лактоза обикновено не изисква специално лечение. Възрастните и децата над 5-6 годишна възраст се препоръчват да се откажат от млякото и сладоледа. Освен това повечето ферментирали млечни продукти не трябва да бъдат елиминирани от диетата - след ферментация лактозата в тях се разпада.

Трябва ли да се откажете от млякото?

На първо място е важно да се вслушате в тялото си.

Откакто разбрах, вече винаги подхранвам зеленчуците в градината с мляко

Млякото е особено важно за растенията, тъй като то ги подхранва с изключително ценни хранителни вещества като магнезий, калий, калций, ...

Например изключително разпространен е митът, че целулитът и акнето се образуват в резултат от консумацията на мляко. Но в действителност чаша извара или чаша мляко на ден не е в състояние да провокира "портокалова кора" - застой в мастната тъкан. А пъпките по лицето сигнализират за проблем с метаболизма.

Но трябва да се отбележи, че хормоните естроген и прогестерон, които обикновено присъстват в млечните продукти, може да окажат отрицателен ефект върху състоянието на кожата и настроението ни.

Съществува и мнение, че отказът от мляко води до загуба на тегло. Но то не е подкрепено от изследвания и като цяло всичко е индивидуално. За да се радвате на стройна фигура е най-добре да се придържате към правилното хранене, да водите активен начин на живот и да стабилизирате съня си.

Същевременно рязкото спиране на мляко излага тялото ни на някои опасности, а именно:

1. Рискът от фрактури се увеличава

Тайната на перфектния айран

Айранът е любима напитка за малки и големи. Тя е чудесно средство за утоляване на жаждата. Млечният коктейл е предпочитан както за заку...

2. Метаболизмът се влошава

3. Имунната система отслабва

Доброволният (без лекарско предписание) отказ от млечни продукти не е най-доброто решение. Разбира се, той има плюсове и минуси.

В храненето балансът е много важен. Според експерти дозата мляко, която може да консумираме на ден е 890 ml. Това количество включва както млякото, така и млечните продукти.

Съвременните диетолози препоръчват поне едното хранене да се състои от млечни продукти (извара за закуска или чаша мляко преди лягане). Това е напълно достатъчно, за да осигурим на тялото си полезни вещества от млякото, без това да предизвика някакви нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com