Какво се случва с тялото, ако плувате 3 пъти седмично?

1651
Какво се случва с тялото, ако плувате 3 пъти седмично?
Снимка: iStock/Guliver

Плуването може да се окаже вашият билет за здрав дух и здраво тяло. Не само, че подобрява физическото и здраве, но също така помага и на хора в депресия. При плуването се отделят ендорфини, а това е хормонът на щастието. Това обаче не е единственият бонус, който носи плуването след себе си.

Белите дробове работят по-добре

Редовното плуване помага да подобрите здравето на белите дробове. То има предимство пред йогата, що се отнася до тези органи. Това е така, защото плуването помага на белите дробове да увеличат своята мускулна еластичност. Същото се отнася и за гърдите.

Ставите стават по-здрави

При плуването водата поема 90% от теглото ви. Това ви позволява да раздвижите ставите си, дори да страдате от болки и артрит. Редовното плуване може да забави развитието на заболяването и съответно да намали риска от влошаване.

Заздравява гърба

Ако страдате от болки в гърба, то плуването може да ви помогне. Теглото се поема от водата и така вие третирате гръбните мускули, които се заздравяват и след това по-лесно носят тежестта на тялото. Плуването се препоръчва и при гръбначни изкривявания или друг вид проблеми, тъй като помага да се изправи стойката. В детска възраст това е основният метод, по който действат лекарите и може дори напълно да се елиминира гръбначно изкривяване.

Опасно е, ако това ви се случи по време на плуване

Горене на калории

Плуването три пъти в седмицата може да бъде добър начин да изгорите калориите и да увеличите мускулната си маса. Може да изгорите около 500 калории за около 30 минути, отколкото ако ходите. Това всъщност го прави добър заместител на фитнес дейностите, тъй като не променя коренно ежедневието ви.

Забавя процеса на стареенето

Смята се, че плуването по 3-5 км три пъти седмично може да забави процесът на стареене. Забавянето не е с години, а с цели десетилетия. Това от части може да се обясни с това, че мускулната маса на хората, които редовно плуват, е по-развита и здрава. Тя е ключова част от процеса на стареенето и влошаването на физическото здраве.

Сънят е по-качествен

Ако имате затруднения с това да заспите вечерно време, то плуването определено ще ви бъде от полза. Това е едно от ключовите упражнения, които се препоръчват при проблем със съня. С него се натоварвате също толкова, колкото във фитнеса, но е много по-щадящо. Рискът и да ви хване мускулна треска, която да причини дискомфорт, също е сведен до минимум. Освен това с плуването сваляте психическото напрежение, проветрявате мислите си и определено се чувствате по-спокойни, а това се отразява на съня ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com