Какво се случва в организма ни, когато гладуваме?

11176
Какво се случва в организма ни, когато гладуваме?
Снимка: iStock

Много хора в стремежа си за отслабване понякога се насочват към екстремни методи. Това се отнася особено за младите момичета. Един от тези методи е гладуването. Основната заплаха в този случай е развитието на анорексия - когато организмът напълно престава да приема всякаква храна, споделя диетологът д-р Татяна Родригеш Занин.

Какво се случва по време на гладуване? Тогава страдат много органи. Например стомахът, без да получава храна, започва да се „яде сам“ - тоест отделяният стомашен сок няма какво да смила и започва да разяжда стомашната лигавица. Това вече е началото на гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

Интервално гладуване – що е то?

Интервалното (или периодично) гладуване е хранителна програма, същината на която е редуването на глад и хранене. Много наблюдения ...

Жлъчката, която се произвежда от панкреаса и помага за храносмилането, се застоява поради липса на храна, което води до жлъчнокаменна болест.

В червата постоянно живеят различни микроорганизми, които участват в процеса на храносмилане. При гладуване започват да гладуват и полезните чревни бактерии, което може да причини дисбактериоза.

Друг уязвим орган по време на гладуване е черният дроб. Неговата главна задача е да премахва вредните токсични вещества от организма. Веднага щом човек започне да гладува, черният дроб спира да получава вещества за преработка, но не спира да работи, а синтезира вреден холестерол. Този холестерол се натрупва в черния дроб, което води до мастно чернодробно заболяване. В същото време мазнините разрушават органа и се появява цироза.

При гладуване тялото не получава глюкоза, която е необходима за разграждането на мазнините, в резултат на това мастните резерви се обработват неправилно. Това води до образуването на токсични вещества в организма, резултат от което са гадене и забавена жизнена дейност - летаргия. Излишъкът от токсични кетонови вещества и въглероден двуокис, образуващи се в резултат на неправилна обработка на мазнини и въглехидрати, води до отравяне на целия организъм. Мозъкът и кръвоносната система също страдат от недостиг на глюкоза. В резултат на това се появяват световъртеж, главоболие, раздразнителност.

Апатията дойде, тлъстините останаха. Сериозни причини да кажете НЕ на интервалното гладуване

Интервалното (периодично) гладуване, при което консумирането на храна се редува с периоди на въздържание, днес е в пика на своята попул...

При дефицит на хранителни вещества организмът, понеже няма какво да „изяжда“, започва да се „самоизяжда”, тоест, да изсмуква необходимите му вещества от собствените тъкани, предимно мускулната. И понеже сърдечният мускул също се отнася към мускулните тъкани, резултатът е нарушения в работата на сърцето.

Имунната система също страда. Принципът на тази система се основава на производството на различни антитела - вещества, които се борят с определени видове патогени. Антителата са преди всичко белтъчини – но белтъчини не влизат в организма по време на гладуване. Липсата пък на витамини и микроелементи води до авитаминоза, скорбут, анемия, което влошава състоянието на косата, кожата и ноктите.

И това далеч не е пълен списък на процесите, които се случват по време на гладуване. То е неправилен метод за отслабване и не помага за реализиране на тази цел – просто човек трябва да преразгледа хранителното си меню и заедно с лекар-диетолог да се насочи към подходяща диета.

Именно затова трябва да се помни един основен принцип: не бива в никакъв случай да се гладува с цел отслабване! Може да се гладува само по специални медицински причини и под наблюдението на лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com