Какво ще се случи с тялото ни, ако спим по 30 минути през деня?

5625
Какво ще се случи с тялото ни, ако спим по 30 минути през деня?
Снимка: iStock

Сънят през деня осигурява на тялото ни много повече от енергия. Той може да запълни така наречения дефицит на сън, но също така може и да направи мозъка по-продуктивен, включително и да подобри вербалната памет, възприятието и решаването на проблеми.

Следобедната дрямка подобрява настроението и облекчава чувството на сънливост и умора.Тя оказва положително влияние не само върху сърцето, кръвното налягане и нивата на стрес, но и върху контролирането на теглото. 

Ползите от дневния сън

Учени от Гърция стигат до извода, че възрастните мъже, които спят следобед три пъти седмично, са с 37% по-нисък риск от смъртност при сърдечно-съдови заболявания в сравнение с мъжете, които нямат този навик.

В много страни е обичайно да се прави почивка (сиеста) следобед и по някаква случайност точно там се наблюдава много нисък процент на смъртност от сърдечни удари. В другия край на скалата са страни като Обединеното кралство и Съединените щати.

В тези страни сърдечните пристъпи са водещата причина за смърт и както повечето от нас знаят в нито една от тези страни няма сиеста.

Но освен за сърцето, следобедният сън има и други ползи за здравето, а именно:

  • подобряване на когнитивната функция;
  • повишаване на бдителността концентрацията;
  • намаляване на стреса;

Проучване на НАСА от 1995 г. изследва благотворното въздействие на дневния сън върху 747 пилота. Всеки участник в него е имал възможност да спи 40 минути през деня. Резултатите показват подобряване на бдителността.

Кафе или следобедна дрямка?

Проучване от 2008 г. установява, че дрямката следобед има по-добър ефект от кофеина, когато става въпрос за подобряване на вербалната памет, двигателните умения и възприятието. В случая дрямката на участниците в него е била между 60 и 90 минути.

Дремваш и твориш: Методът на Салвадор Дали доказано работи

Учени от Сорбоната доказаха начина на Салвадор Дали за повишаване на креативността Учени от Парижкия университет (Сорбоната) във Франц...

Важна ли е продължителността на следобедния сън?

Дори кратка 20-минутна дрямка следобед може да осигури всички от изброените по-горе предимства. Въпреки това, продължителността на съня ви ще определи какви ползи можете да получите. 

20-минутната дрямка следобед - тя подобрява паметта, оказва положителен ефект върху бдителността и способността за запомняне.
Следобеден сън от 20 до 30 минути – той насърчава креативността и подобрява паметта.

Сън с продължителност 30-60 минути - той оказва невероятно благоприятен ефект върху уменията за вземане на решения и подобрява паметта. 

Следобеден сън с продължителност 60-90 минути - той е най-полезният от всички. При него се достига до фаза REM (фаза на сънуване) и това е като истински рестарт за мозъка. 
Изследванията показват, че сънят следобед с продължителност 60-90 минути може да окаже значителен ефект върху мозъка и най-вече върху способността за решаването на проблеми.

5 причини да си дремвате всеки ден

Получаването на адекватен сън всяка вечер е от съществено значение за здравето на всеки човек. Сънят е естествено циклично състояние на...

За кой е противопоказан сънят през деня?

Въпреки ползите си, следобедният сън не е за всеки. Например, когато някои хора спят през деня, те имат проблеми със заспиването през нощта, което може да доведе до безсъние.

Други се чувстват страхотно след продължителен нощен сън, но ако подремнат за кратко през деня, след това се оплакват от замаяност и проблеми с концентрацията. 

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com