Какво ще се случи с тялото ви, ако ходите пеша ежедневно

7527
Какво ще се случи с тялото ви, ако ходите пеша ежедневно
Снимка: Jill Wellington / Pixabay

Заедно с първите лъчи на пролетното слънце тръгваме енергично към физическа активност. Но трябва да знаем колко ходене на ден е полезно и колко не е. Имали ли сте месеци зимен мързел зад гърба си? Започнете с редовни разходки и вижте какво се случва с тялото ви, ако ходите ежедневно.

Ефектът от малки стъпки

Колко крачки трябва да правя на ден, за да отслабна

Искате да отслабнете, да имате тонизирано тяло, но поради работа нямате достатъчно време и енергия за джогинг и силови тренировки? За щ...

Лекари, диетолози и пропагандатори на здравословен начин на живот с един глас насърчават физическата активност, която е важна не само за фигурата, но и за здравето. Много хора отвръщат, че спортът не е за тях. Истината е, че кардио и силовите тренировки с висока интензивност наистина не са толкова полезни. Въпреки това, между убийствените интервали и бездействието на дивана, има много възможности, от които да изберете нещо за себе си. Развлекателното колоездене, плуването и редовното ходене са достъпни за почти всеки. И въпреки че не носят грандиозни промени във формата на тялото, включително експресно намаляване на телесните мазнини и оформяне на мускулна маса - те ще ви дадат повече ползи в дългосрочен план, отколкото предполагате.

Всяка стъпка е важна

За съжаление с развитието на цивилизацията все по-малко сме склонни да изминаваме дълги разстояния пеша, както са правили нашите предци. За много хора кратката разходка е напълно ненужно усилие. В крайна сметка е по-лесно да се качите на трамвай или автобус за една или две спирки. Има и хора, които почти са пораснали в столчето за кола. За тях може да е разходка от офиса до паркинга и след това от гаража до къщата. На работа и в свободното си време също не избягваме седналото или легналото положение. Какви са последствията от това? Не са добри. И най-лошото нещо, което можем да направим, е да се откъснем от заседнал начин на живот към убийствени упражнения и лишения. 

Редовното ходене може да е първата стъпка към по-интензивна форма на упражнения, но само по себе си ще ви донесе повече ползи, отколкото си мислите. 

Нулево усилие

6 причини защо ходенето е по-добро за отслабване от тичането

Тичането в парка и ходенето пеша са сред методите да съчетаем диетата с движение, когато искаме да свалим излишните килограми. По този ...

Ходенето има огромно икономическо предимство пред всяка друга форма на упражнения. На първо място – ние знаем как да ходим, така че няма разходи за личен треньор. Второ – удобните обувки са достатъчни. 

Подобряване на благосъстоянието, намаляване на тревожността и депресията

Контактът с тялото и включването му във всяка, дори най-простата форма на движение, като ходене, бързо се превръща в подобряване на благосъстоянието. Според редица учени, лекари, физиотерапевти и психолози, човек мисли и функционира по-добре в движение. Защо? Тогава се отделят ендорфини, които подобряват функционирането на онези области на мозъка, които са отговорни за по-доброто настроение и благополучие. Движението повишава нивото на енергия и жизненост. Всичко, което трябва да направите, е да се погледнете в огледалото, когато се върнете от разходката. Редовното ходене помага за тонизиране на емоциите и ви позволява да се чувствате по-добре в собствената си кожа. Намалява напрежението, стреса и симптомите на депресия и тревожност.

Ежедневните разходки подобряват работата на мозъка

Редовната разходка, особено в зелена среда - в гори и паркове, ви позволява да успокоите излишъка от стимули и да успокоите тълпата от мисли. Ходенето може да се превърне във форма на медитация в движение. Отпуснатият ви мозък ще се завърне по-късно свеж и разтоварен. След такова „зелено нулиране” в природата ни хрумват най-добрите идеи и намираме решения, за които сме мислили безкрайно. За да бъдете ефективни, трябва да си починете добре. Мозъкът функционира на същите принципи. Когнитивното подобрение се забелязва при хора, които редовно ходят. Те учат по-бързо, помнят повече, имат по-добра концентрация и креативност.

Лошо ли е да ходиш бос у дома?

След дългия работен ден нашите крака, притиснати в тесни, твърди или неудобни обувки (или тежки ботуши през зимата) са доста изтощени. ...

Ползи от ходенето за диабетици и хора с инсулинова резистентност

В света на силно преработените храни рискът от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2 е много по-висок. Редовните разходки са отличен превантивен метод. И не е задължително да са на големи разстояния. Ежедневната, дори кратка разходка, е важна за понижаване на нивото на кръвната захар. Според учените 10 минути са достатъчни за подобряване на кръвните параметри.

Други ползи от ежедневното ходене

Трудно е да се намери поне един орган, част от тялото или жизнена функция, върху която редовното ходене не би имало положителен ефект – подобрява състоянието на целия организъм. В частност:

- укрепва имунитета,
- подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и ефективността на сърцето,
- подобрява метаболизма,
- помага за поддържане на телесното тегло под контрол,
- укрепва мускулите, ставите и скелетната система,
- има благоприятен ефект върху работата на гръбначния стълб,
- подобрява не само временното настроение и благополучие, но и качеството на живот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com