Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете кисело зеле всеки ден?

54053
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете кисело зеле всеки ден?
Снимка: iStock

Киселото зеле е една от най-известните пробиотични храни, а те са не само чудесен източник на хранителни вещества, но и най-добрият начин за набавяне на живи полезни бактерии в чревната микрофлора, пише изданието thecandidadiet.com.

Тайната на ползите от киселото зеле се крие във ферментацията. Това всъщност е метод за консервиране, който променя химичния състав на храната по естествен начин. В процес на ферментация въглехидратите се превръщат или в алкохоли и въглероден диоксид, или в органични киселини. 

Редовната консумация на ферментирали храни подпомага имунното здраве, функцията на храносмилателната, когнитивната и ендокринната система.

Запознайте се с 5 от ползите от редовната консумация на кисело зеле.

1. Подобряване функцията на имунната система

Супер лесен начин да си направим вкусно кисело зеле

Няма как да не знаем за трайните ползи от ферментиралите зеленчуци под форма на туршия. Те са задължителни за софрата на всяко семейств...

Една от най-важните ползи от консумацията на кисело зеле е доставянето на живи пробиотични бактерии в храносмилателния тракт.

И тъй като около 70% от клетките на нашата имунна система се намират в червата, пробиотиците може да подпомогнат за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Много заболявания и състояния, включително алергии, непоносимост към храни и възпалителни заболявания, започват с микробен дисбаланс в червата.

Проучване, публикувано в National Library of Medicine, доказва че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на диария, резистентност към антибиотици, колит, гъбични инфекции, възпалителни заболявания на червата, запек и дори някои форми на рак.

2. Подобряване на храносмилателната функция

Най-лесният и приятен начин да си направите КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Зимата рядко минава без кисело зеле, което се приготвя в голяма част от домовете. Хората предпочитат домашното кисело зеле пред купенот...

В процес на ферментация на киселото зеле започва размножаване на бактерията Lactobacillus plantarum. Този пробиотичен щам е особено ефективен за лечение на храносмилателни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS).

Проучване от 2003 г., публикувано в Journal of Applied Environmental Microbiology, доказва ползите на киселото зеле върху храносмилателния тракт.

3. Намаляване на възпалението

Основна причина за автоимунните заболявания е възпалението. Въпреки че възпалението е естествен процес, при който тялото се бори с инфекцията, неговото хронифициране има негативен ефект.

Полезните бактериални щамове в киселото зеле могат да помогнат за повишаване на NK клетките (бел. ред. от англ. - "natural killers"). Тези клетки са отговорни за контролирането на възпалителните реакции и начина, по който тялото реагира на тях.

Ако зелето в бидона не се получава, значи допускате някоя от тези ГРЕШКИ

Киселото зеле е сред най-приготвяните туршии за зимата. Освен, че е вкусен, ферментиралият зеленчук е също толкова полезен. Той си е за...

Чрез намаляване на общото възпаление в стомашно-чревния тракт, намалява податливостта към чревни разстройства, както и вероятността от увреждане на чувствителната лигавица на червата. Това от своя страна може да помогне за предотвратяване и излекуване на проблеми като синдром на пропускливите черва и улцерозен колит.

4. Подобряване на настроението и поддържането на емоционалното здраве

Когато се чувствате стресирани или нервни, е възможно да се оплаквате дори от гадене. Или когато сте тъжни, може да загубите апетит.

Проучвания, публикувани в Sciencedirect, показват, че киселото зеле може да подобри настроението и да помогне за намаляване на симптомите на депресия.

5. Набавяне на антиоксиданти и превенция на рак

Киселото зеле може да е много ОПАСНО за тези хора

Киселото зеле се нарежда сред основните продукти в българската кулинария през студените месеци от годината. С него можем да си приготви...

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, зелето също съдържа селекция от фитонутриенти, включително изотиоцианати и индоли. Клиничният анализ, публикуван в Frontiers, доказва, че тези специфични фитонутриенти имат способността да предпазват от образуването на ракови клетки.

Друг важен член на тази група фитонутриенти е сулфорафанът, за който е установено, че се бори с раковите клетки.

Червеното зеле съдържа специален клас антиоксиданти, наречени антоцианини - вид флавоноиди, които са отговорни и за синия цвят на боровинките.

Антоцианините са мощни антиоксиданти, за които е доказано, че помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и някои когнитивни разстройства.

Важно: Статията е единствено с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замени консултацията със специалист и препоръките, дадени от него за лечение и балансирано хранене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com