Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 2 праскови

11882
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 2 праскови
Снимка: Pixabay.com

Прасковите са отличен избор за тези, които искат да се хранят здравословно. Тези сочни плодове са с ниско съдържание на калории (45 калории в 100 грама), но имат сладък вкус, съдържат витамини от група В и следователно помагат за подобряване на настроението.

Освен това в тях се съдържа голямо количество фибри, пектин, витамини и минерали, които ще помогнат за подобряване на цялостното здраве и укрепване на способността на организма да се противопоставя на инфекции.

Прасковите съдържат още лутеин, който ги прави изключително полезни за зрението. В състава им са открити дори вещества, които могат да инхибират растежа и разпространението на злокачествени тумори на гърдата.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден консумирате по две праскови.

1. Настроението ви ще се подобри

Ако сте прекалено тревожни и се чувствате стресирани, изяжте 1-2 праскови. Само след седмица ще забележите, че настроението ви започва да се подобрява. Това се дължи на факта, че прасковите съдържат комплекс от витамини от група В: В1, В2, В3, В4, В5, В6 и В9 и магнезий.

В допълнение, настроението се повишава от въглехидратите, съдържащи се в прасковите: 100 грама съдържат около 8,4 грама захари, които се усвояват доста бавно поради наличието на диетични фибри и пектин. Но въпреки това хората с диабет трябва да бъдат внимателни и да се консултират с лекаря си за това колко праскови могат да бъдат въведени в диетата.

2. Храносмилането ви ще се подобри

Прасковите имат благоприятен ефект върху настроението и поради факта, че нормализират работата на храносмилателния тракт.

Те са с високо съдържание на пектин и фибри, а също така съдържат пребиотици. Тези компоненти нежно стимулират перисталтиката, поддържат и подхранват здравата чревна микрофлора и премахват токсините. Пектинът също така елиминира излишните мазнини, триглицеридите и "лошия" холестерол.

Следователно прасковите могат да намалят симптомите на токсикоза по време на бременността. Въпреки това, при обостряне на стомашно-чревни заболявания: гастрит, язва на стомаха, прасковите се препоръчва да бъдат изключени. Но в периоди извън обострянията на тези заболявания, прасковите могат единствено да са от полза. Те не дразнят лигавицата на стомаха и са препоръчителни дори за хора, оплакващи се от висока киселинност.

3. Подобряване здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Прасковите съдържат много калий ( 333 mg в един плод). Това вещество регулира мускулната контракция, нормализира кръвното налягане и стабилизира сърдечна функция. Магнезият също е необходим за предотвратяване развитието на атеросклероза, инсулт и инфаркт. Пектинът подобрява кардиопротективните свойства на прсковите. А фосфорът, който също е във високи нива в тях ( 20 mg на 100 грама), укрепва стените на кръвоносните съдове.

Прасковите съдържат желязо и витамин К - тези вещества са необходими за регулиране на коагулацията на кръвта, нивата на хемоглобина и предотвратяване на анемия.

4. Подобряване на здравето на ставите, костите и зъбите

Прасковите са вкусен лек при остеопороза, артрит и проблеми със зъбите, тъй като в 100 грама от тях се съдържат 6 mg калций. Витамин С и цинк в състава им стимулират производството на колаген, който също е от съществено значение за съединителната тъкан, ставите, костите и зъбите.

5. Превенция против рак

Учените предполагат, че за да се постигне този ефект, трябва да се ядат по 2-3 праскови на ден.

Тези плодове определено помагат в борбата с оксидативния стрес: антиоксиданти, които влизат в състава им, предпазват клетките от свободните радикали и увреждането на ДНК. Те са полезни за косата, кожата и ноктите. И освен всичко това, помагат да се справите с подпухналостта, тъй като имат лек диуретичен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com