Какво задължително се яде на Месни Заговезни?

4701
Какво задължително се яде на Месни Заговезни?
Снимка: iStock

Ден след една от трите големи Задушници – Месопусна Задушница, на която е редно да споменем не само любимите хора, които сме загубили, но и починалите в самота, за които няма кой да подаде „За Бог да прости“, отбелязваме Месни Заговезни – един от най-големите християнски празници и първият празник, свързан с приближаващата пролет, на които заговяваме месото.

Месни Заговезни всяка година е на различна дата, тъй като по традиция и канон се отбелязва 8 седмици преди най-светлия християнски празник – Великден, който също всяка година е на различна дата. Така Месни Заговезни, може да отбелязваме през различните години от средата на февруари до средата на март. Независимо че датата е подвижна, Месни Заговезни винаги е в неделя, а ден преди празника споменаваме душите на починали близки, приятели и непознати, посещавайки вечния им дом, за да ги прелеем, прекадим, запалим свещ и да се помолим за душите им.

Какво ще подадете „За Бог да прости“ на гробищата освен задължителните варено и подсладено жито, познато като „коливо“, олицетворяващо възкресението на душата, и хляб, напомнящ за жертвата на Христос за нас, хората, е ваш личен избор, но какво да приготвите за Месни Заговезни е въпрос на корени и традиции.

Месни и Сирни заговезни 2024 - кога се падат и какво се прави

Какво задължително се яде на Месни Заговезни?

Думата Заговезни идва от „заговявам“, което означава „започвам да постя“. Постите съществуват в повечето древни култури като форма на прочистване от злото, като изпитание за човека, алчен, чревоугодник и зависим от  материалното. Името на светлия празник и фактът, че се заговява месото и след този ден започват великденските пости и се преустановява консумацията на месни продукти, подсказва, че на Месни Заговезни задължително се поднася на трапезата месо.

Как традиционно се приготвя то и какво друго да сложите на празничната трапеза обаче също са важни въпроси, чиито отговори търсим броени дни преди Месни Заговезни, който през 2024 година е на 10 март, за да имаме време да напазаруваме нужните продукти и да приготвим ястията, съхранявайки християнските обичаи и старите традиции.

Категоричният отговор на въпроса какво задължително се яде на Месни Заговезни е кокошка или петел, на чието колене, приготвяне и поднасяне на масата по стара традиция се гледа като на жертва, поднесена, за да изкупи семейството греховете си – традиция, наследена от езическите обичаи, навлязла постепенно и в християнските.

Обичайно вечерята, на която се консумират кокошката или петелът, е в тесен кръг – събира се семейството около масата, не се канят приятели и познати, но младоженците по стара традиция следва да гостуват на кръстниците си и на родителите на булката, на които в миналото поднасяли традиционни дарове – вино, хляб, печена кокошка, които днес все по-често, за жалост, са заменени от сладки и бонбони.

Ястия, традиционно поднасяни на трапезата за Месни Заговезни

Освен какво задължително се яде на Месни Заговезни домакините не по-малко се вълнуват от въпроса какви други ястия е уместно да приготвят и сервират на масата. Все пак цялото семейство е заедно за светлия християнски празник и не е удачно да се ограничим до варена кокошка.

Подходящи за Месни Заговезни са месните ястия, богато разнообразие от рецепти за всеки вкус, приготвени по различни начини, но традиционно на масата присъстват сарми с кайма и месце, баница с месо или приготвена с животинска мазнина, свинско с кисело зеле, с нахут или булгур – традиционни рецепти, предавани от поколение на поколение.

Наближава Месни заговезни: Ето какво трябва задължително да направите

Неделя Месопустна – Неделя на Страшния съд

Седмицата преди Месни Заговезни се нарича Неделя на Страшния съд, а откъси от Светото писание, в които се споменава за него, се четат в храмовете. Според религиозните вярвания Христос слиза на земята, за да изпрати лошите в Ада, а на добрите да даде място в небесното царство, поради което се нарича и Неделя на Страшния съд, посочващ вратите на Ада завинаги на незаслужилите приживе своето място  в царството небесно.

Какво следва след Неделя Месопустна?

Неделята след Месни Заговезни заговяваме сиренето и другите млечни продукти, с което се поставя началото на най-дългите пости в годината – тези за Деня на Възкресението Христово, започващи от 18 март тази година и продължаващи до Великден. Строгият пост забранява консумацията на всякакви месни и млечни продукти, храни от животински произход, като дори олиото не следва да се използва за приготвяне на ястия и салата, то също не следва да се консумира след Сирни Заговезни та чак до Великден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com