Какъв алкохол може да се пие при диабет?

12583
Какъв алкохол може да се пие при диабет?
Снимка: iStock

Нивата на алкохол и кръвна захар са обратно пропорционални: колкото повече алкохол влиза в тялото, толкова по-ниско е нивото на кръвната захар и обратното, колкото по-малко алкохол остава в кръвта, толкова по-високо се повишава захарта. Това се дължи на факта, че силните напитки блокират производството на глюкоза от гликоген в черния дроб и забавят усвояването на въглехидратите от храната.

Силните алкохолни напитки (водка, коняк, уиски) съдържат много етилов алкохол и малко въглехидрати. Те понижават нивата на кръвната захар чрез инхибиране на глюконеогенезата, процеса на производство на глюкоза от различни от глюкоза източници. Въпреки това, при прекомерна консумация на силни напитки, рискът от хипогликемия се увеличава.

Нискоалкохолните напитки (бира, шампанско, сладки или полусладки вина) съдържат по-малко етилов алкохол и повече въглехидрати. Те повишават нивата на глюкозата чрез доставяне на допълнителна захар. Въпреки това, при прекомерна консумация на нискоалкохолни напитки, рискът от развитие на хипергликемия се увеличава.

Как 100 грама твърд алкохол влияят на организма ни

Алкохолът увеличава стреса върху черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той изпълнява много функции, свързани с метаболизма, пречистването на кръвта от токсини, синтеза на протеини и мазнини, съхранението на гликоген и витамини. При диабет играе роля в регулирането на нивата на глюкозата, като я освобождава или усвоява в зависимост от нуждите на тялото.

Алкохолът понижава захарта и причинява сериозни увреждания на черния дроб, тъй като е отрова, която той трябва да неутрализира и елиминира. В същото време черният дроб изразходва много енергия и ресурси за обработка на етанол, не може напълно да изпълнява други функции. Силните напитки увреждат клетките му и причиняват възпаление, фиброза и цироза. Това води до намаляване на обема на здравата чернодробна тъкан и нарушаване на кръвоснабдяването на органа.

При диабет алкохолът влошава състоянието на черния дроб и води до развитие на усложнения:

Нарушен метаболизъм на глюкозата. Алкохолът забавя процеса на гликогенолиза - разграждането на гликогена. Това увеличава риска от развитие на хипогликемия. Той също така пречи на процеса на глюконеогенеза - образуването на глюкоза от неглюкозни източници като аминокиселини и лактат. Това води до лактатна ацидоза - натрупване на млечна киселина в кръвта.

Нарушаване на метаболизма на мазнините. Алкохолът насърчава образуването на мастни киселини в черния дроб и нарушава тяхното окисляване. Това провокира мастна дегенерация на органа - отлагането на мазнини в клетките. Заболяването може да прогресира до стеатохепатит - възпаление на черния дроб с клетъчна некроза. Стеатохепатитът води до фиброза и цироза - заместване на нормалната чернодробна тъкан с белези.

Разстройство на протеиновия метаболизъм. Алкохолните напитки пречат на протеиновия синтез в черния дроб, който е необходим за много процеси в тялото. Например, албуминът е протеин, който пренася вещества в кръвта и поддържа онкотичното налягане. При неговия дефицит се развива оток, асцит - натрупване на течност в коремната кухина, хипотония - понижаване на кръвното налягане. Алкохолът пречи на синтеза на фактори на кръвосъсирването, които предотвратяват кървенето.

Какъв алкохол може да се пие при високо кръвно

Какъв алкохол можете да пиете, ако имате диабет?

Изберете алкохол с ниско съдържание на въглехидрати (сухо вино, шампанско, лека или безалкохолна бира, водка, коняк, ром). Те понижават нивата на кръвната захар чрез инхибиране на глюконеогенезата, процеса на производство на глюкоза от различни от глюкоза източници. Трябва обаче да внимавате да не превишавате допустимата доза, тъй като излишъкът от етанол води до хипогликемия.

Допустимо количество алкохол при диабет

Като цяло можете да следвате следните препоръки:

·        за мъже не повече от 2 стандартни порции на ден или 14 порции на седмица;

·        за жени максимум 1 стандартна напитка на ден или 7 на седмица.

·        Една стандартна порция алкохол се равнява на 10 грама чист алкохол. Това отговаря на 100 ml сухо вино

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com