Какъв е бил животът преди да разберем за микробите?

1060
Какъв е бил животът преди да разберем за микробите?

„Беше лятото на 1880 г. Беше август. Вонеше до небето. Канализацията беше отпушена и цялата мръсотия излязоха навън като наводнение. Бяха изложени всякакви отпадъци.“

Това гласи статия във френския всекидневник Le Figaro. Твърди се, че е написано от писателя и критик Емил Зола (въпреки че в действителност не е написано от него; Le Figaro просто копира стила му), произведението препраща към Великата воня от 1880 г.: период от август до септември, когато ужасна миризма обгръща Париж и причинява паника за общественото здраве.

За един парижанин през 1880 г. лошата миризма означавала болест. Страховете от епидемия, безпочвените слухове за масова смърт и протестите на гражданите се разпространяват из целия град; в отговор правителствена комисия обяви, че „тези миризми [могат] да представляват заплаха за общественото здраве“.

По времето на Великата смрад страхът от заразяване надделява над новоразвиващите се принципи на теорията за микробите в общественото съзнание. Отнема се краят на Великата воня без да има смъртни случаи, за да могат парижаните да приемат напълно принципа на теорията за микробите „tout ce qui pue ne tue pas, et tout ce qui tue ne pue pas“ („не всичко, което смърди, убива и не всичко, което убива, смърди”). Когато друга неприятна миризма залива града 15 години по-късно, новините и обществените реакции приемат миризмата като шега. Микробната теория ги била научила, че неприятната миризма сама по себе си не представлява опасност за здравето.

5 неочаквани източника на микроби и какво да правим

Разработена, проверена и популяризирана между 1850 и 1920 г., теорията за микробите твърди, че някои заболявания са причинени от нахлуването по тялото на микроорганизми. Изследванията на Луис Пастьор, Джоузеф Листър и Робърт Кох допринасят за общественото приемане на някогашната объркваща теория, доказвайки, че процеси като ферментация и гниене, както и болести като холера и туберкулоза, са причинени от микроби. И тъй като Голямата смрад не била придружена от микроби, тя не би могла да започне епидемия.

Преди теорията за микробите да бъде широко разбрана, методите, предприети за избягване на болести и инфекции, се основават на предположения, а не на факти. В древен Рим свързването на болестта с неприятните миризми може да е повлияло на създаването на сложна инфраструктура, предназначена да въведе чиста вода в града и да изведе миризливите отпадъчни води чрез отделни тръбопроводи. Древният римски писател Марк Теренций Варон описва своето елементарно, но не напълно пресилено разбиране за това как е станало замърсяването в Res Rusticae, публикувано през 36 г. пр.н.е.:

"Трябва да се внимава и в близост до блатата...защото там се отглеждат едни дребни създания, които не се виждат с очите, които се носят във въздуха и през устата и носа влизат в тялото и там причиняват сериозни заболявания."

Нови микроби на хоризонта: Най-страшните открития на 2019-та година

Все пак пълните пропуски на канализацията били често срещани. В Съединените щати по време на Гражданската война на отрязаните крайници е било позволено да се трупат до операционните маси, докато лекарите извършват ампутация след ампутация; до 19-ти век лекарите не премахват окървавени дрехи между една операция и следващата. Миенето на ръцете не било изискване в болницата или в дома, а неправилното изхвърляне на канализацията довежда до замърсяване на водата, използвана за пиене, готвене и почистване.

Хората, които не са запознати с теорията за микробите, не са обезпокоени от хигиената. Те просто не са знаели правилните начини да се предпазят от микроби. След развитието и популяризирането на теорията за микробите, ефективните санитарни практики довеждат до по-чисти домове, болници и обществени пространства, както и до по-дълъг живот на хората, които никога преди не са знаели как да избегнат заболяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com