Кое индикира за недостиг на протеини в тялото ви

2560
Кое индикира за недостиг на протеини в тялото ви
Снимка: https://pixabay.com

Протеините са сред важните макронутриенти, които ежедневно трябва да набавяме на организма си за правилното му функциониране и зареждането с енергия и сили. Протеините са незаменими и основни, те се съдържат в почти всяка тъкан от човешкото тяло и взимат участие в процеси като обмен на вещества, делене на клетките, транспортиране на кислород, някои функции на имунната система и др.

Те са изградени от аминокиселини, които се делят на заменими и незаменими. Незаменимите обикновено откриваме в животинските източници, а заменимите могат да се синтезират в тялото. 

6 сигурни знака, че ви липсват протеини

Достатъчният прием на протеин ще ви помогне да изградите мускулната си маса и да изгорите излишните мазнини. Мъжете се нуждаят от повеч...

Поради тази причина трябва храненето ни да бъде балансирано и съвкупност от всички важни хранителни групи, за да си набавяме нужните хранителни вещества, витамини и минерали. 

Какво индикира за недостиг на протеини в тялото ви?

Ето и някои признаци, които може да подскажат, че в организма ви няма достатъчно протеини и е препоръчително да си ги набавите чрез подходящите храни:

Постоянно изпитвате глад

Гладът може да е причинен от много и разнообразни причини, като една от тях е липсата на протеини. Ако диетата ви се базира основно на въглехидрати, те снабдяват тялото ни с енергия, която обаче бързо се изчерпва и много скоро отново се чувстваме гладни. При такъв симптом най-добре е да балансирате диетата си.

Учени призоваха да ядем насекоми, за да подпомогнем селското стопанство

Преминаването към хранене, съдържащо повече насекоми, не само ще намали емисиите на парникови газове, но и ще се отрази благоприятно на...

По-малко мускулна маса

Ако тренирате усилено, но не постигате желаните и очакваните резултати, слабостта в мускулите също може да се дължи на недостиг на протеини. При активен начин на живот, тежък физически труд и усилени тренировки снабдяването на тялото с протеини е от изключително значение.

Натрупвате мазнини най-вече в областта на талията

Отново тук бихме казали, че този симптом може да се дължи на много и най-различни причини, но не бива веднага да изключваме от списъка липсата на протеини. Други възможни проблеми са хормонален дисбаланс, небалансирано хранене, проблеми с нивата на кръвната захар и т.н.

Постоянно се чувствате уморени

Тези храни имат повече ПРОТЕИН от яйцето

Протеинът е ключът към всяка здравословна, добре балансирана диета. Протеините спомагат за възстановяването на мускулите, поддържат усе...

Когато не си набавяте достатъчно енергия чрез нужните хранителни вещества, богати на протеини, е много вероятно през повечето време да сте отпаднали и да чувствате умора. Тази умора може да се свърже и с анемията, която също се поражда от дефицит на протеини в организма. 

Засилен косопад

И тук отговорът за причините за косопад не е еднозначен, но като фактор може да се вземе предвид и дефицитът на протеини. Когато ни липсват достатъчно количество протеини, тялото ни реагира като косопадът се засилва и растежът на новата коса става значително по-бавен. Протеините подхранват косата и я поддържат здрава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com