Кога Охрид е бил столица на България и при кой цар?

28343
Кога Охрид е бил столица на България и при кой цар?

Градът, разположен днес до живописното Охридско езеро, обект на световното културно наследство, в Северна Македония, някога е бил не просто част от България, а нейна столица. Охрид е част от пределите на българите от VIII век, а славяните се заселват по тези земи век по-рано. Охрид не само е бил столица на България, но и епископски център след приемане на християнството. Градът е изиграл важна роля за развитието на родината ни и особено за културното и просветно развитие. Освен град на престолонаследника, Охрид е бил и столица на българската култура, българска книжовна столица. Златният век на българската култура (IX–X век) се случва именно благодарение на Охрид и Охридската книжовна школа, създадена от просветителя Наум Преславски и учителя Климент Охридски.

Коя е столицата на България при цар Симеон?

Охрид – столица на България като град на престолонаследника

Македонският днес град е бил българска столица и седалище на владетеля през периода 992–1018 година, когато на престола са били първо цар Самуил, а след това и синът му Гаврил-Радомир. Това прави Охрид четвъртата българска столица след Плиска, Велики Преслав и Преспа. Охрид е последната столица на Първата българска държава. След като първоначално цар Самуил избира Преспа за столица на България, през 996 година премества столицата в Охрид и той остава столица по време на цялото управление на този български владетел и след смъртта му – по време на властването на сина му.

Крепостта на Самуил или поне останките от нея са съхранени и до днес и посещавани от туристи от целия свят, дошли да се потопят в историята и дивната природа на красивия Охрид. Атмосферата е неповторима. Съчетал уникална природа, старини, възрожденска архитектура, паметници и романтичното езеро, градът бързо става притегателен център за туристите.

Охрид е ценен за България не само защото е бил българска столица, но и със съхранените следи от миналото и историята ни, с българщината, скътал във всяко свое ъгълче.

Кога София е избрана за столица на България?

Какво се случва с Охрид по-късно?

След като Охрид вече не е столица на България, от 1018 до 1767 година, той е център на Охридската българска архиепископия. Градът преминава ту в чужди, ту в български владения. Под сръбска власт и във владенията на Стефан Душан е от 1334 година, когато сръбският владетел го превзема, а точната година на падане на Охрид под турско робство не е известна. През 1767 година със султански ферман е закрита Охридската българска архиепископия, а диоцеза ѝ е присъединен към този на Цариградската патриаршия. По време на балканските войни Охрид е превзет от сърбите, което слага край на османското владичество в този град. През Втората световна война Охрид е администриран от България, а след края на тази война градът е част от Югославия. Днес тази стара българска столица, изиграла огромна роля за развитието на България, е част от Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com