Кога София е избрана за столица на България?

13309
Кога София е избрана за столица на България?
Снимка: stara-sofia.com

Познавате ли София? Не, не ви питаме за улиците, забележителностите и кафенетата, а дали познавате историята на града и кога София е станала столица на България. Оказва се, че въпросът затруднява и множество столичани, които не съумяват да дадат верния отговор.

История на София като столица на България

Когато говорим кога София е избрана за столица на България, следва да уточним дали визираме Княжество България или България след обединение на Княжество България с Източна Румелия. Градът е избран за столица на Княжество България от депутатите в Търново. Годината е 1879-та, а датата е 3 април. Решението е единодушно. Към онази година градът има едва около 11 700 жители и две училища. Територията на София по онова време, в което е избрана за столица на Княжество България, е била едва 3 кв. км. – малко познат факт, който ни изненадва. Едва по-късно – след 1934 година – с присъединяването на околните села Подуяне, Слатина, Драгалевци, Красно село, Обеля, Надежда, Орландовци, Малашевци територията на София нараства на 57 кв. км., докато само няколко години по-рано – след приключване на Втората Световна война – територията на София все още е била едва 8 кв.км. С увеличаване на територията се появява и разделянето на райони. През 1955 година те са били 6. Общините в София се създават много по-късно – през 1987 година и изместват районите. С приет от 9-тото Народно събрание Закон за създаване на общини в град София на 10 декември 1987 година София се разделя на общини, като техният брой е 24.

Гербът на София столица на България е приет през 1900 година и е дело на художника Харалампи Тачев, а девизът „Расте, но не старее“ е добавен 11 години по-късно. Празникът на града – денят на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е избран и утвърден през 1992 година с решение на Общинския съвет.

Коя е столицата на модата?

Защо е избрана София за столица на Княжество България?

Защо въпреки малкото население и площ София е избрана така единодушно за столица на България? Градът се отличавал с отличното местоположение и потенциал за растеж, включително икономически, който бил забелязан и който става фактор за избора на София за столица на Княжество България.

Кой предлага София за столица на България?

Малко известен факт е и кой първи вижда в София потенциала ѝ за развитие и я предлага за столица на България. Личността е известна и вероятно многократно сте чували името ѝ – проф. Марин Дринов – историограф и съосновател на Българската академия на науките.

Кога става София столица на България?

Съществено е да знаете не само кога става София столица на Княжество България, но и кога става столица на България, обединена с Източна Румелия. Столица на обединена България София става в годината на Съединението – 1885-та, 6-ти септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com