Кои билки са несъвместими за чай?

6581
Кои билки са несъвместими за чай?
Снимка: iStock

В билколечението има препоръки за съвместими и несъвместими билки за чай.

1.       В колекцията не трябва да се включват билки с явно противоположно действие. Например, класически адаптоген (адаптогените са специален клас билки, растения и гъби, които помагат на организма да се адаптира) и успокоително.

2.       Смята се, че колекцията, която съдържа повечето билки с високо съдържание на танини, ще попречи на усвояването на витамините. Затова е по-добре да не слагате дъбова кора във витаминния чай.

3.       Също така високото съдържание на танини в колекцията може да отслаби ефекта на алкалоидите. Затова пропорциите в колекцията трябва да се регулират от билкар с опит и познания за тези тънкости.

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

4.       Например, ако целта е да се намали секрецията на стомашен сок, не трябва да се поставят ароматни горчивки, които стимулират секрецията на храносмилателни сокове в една колекция. Например бял равнец, пелин.

5.       Когато става въпрос за екстракти от отровни билки, не се препоръчва да се комбинират две или повече силни отрови, като аконит, бучиниш, маклюра и жълтурчета.

6.       Също така не се препоръчва да комбинирате фитопрепарати с приблизително същия ефект, взаимозаменяеми, например мумио и каменно масло. По-добре е да ги разграничите по време на приемане в различните месеци.

7.       Няма смисъл да комбинирате в един и същи ден билки с едно и също действие, например „Противинфекциозни“ и „Противогъбични“, „при бронхит“ и „Лесно дишане, свойствата на тези билки са сходни и могат да се считат за взаимозаменяеми.

8.       Трябва да разберете, че може да има изключения от всяко правило. Например, според първата точка, често правим разлика между употребата на тонизиращи и успокоителни билки по време на деня. Сутрин - лимонена трева, вечер - валериан за сън. Това е подходящо за схема за възстановяване на биоритъма, когато човек не може да заспи дълго време вечер и се събужда сутрин уморен и изтощен.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

9.       Също така в редица случаи в схемите можете да намерите комбинация от две отровни тинктури, след което билкарят намалява дозите им, диференцира ги по време на деня и включва в комплекса почистващи препарати.

Билкари ще ви помогнат да създадете индивидуален комплекс от билкови лекарства за хронични и остри заболявания за възрастни и деца. Необходимо е да се опише подробна медицинска история, да се посочи възрастта, съществуващите оплаквания и, ако има такива, да се приложат сканирания от прегледи.

Добре е преди да използвате билколечение да се обърнете към Вашия личен лекар за съвет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com