Кои храни са "забранени" за кучета

11184
Кои храни са "забранени" за кучета
Снимка: Istock

Както и при хората, здравословното хранене е от съществено значение и за кучетата. Изборът на правилната храна може да определи техните здравословни и жизнени перспективи. В тази статия ще разгледаме кои са храните, които са "забранени" за кучетата и могат да представляват опасност за тяхното благополучие.

1. Авокадо

Макар авокадото да е изключително полезно за хората, то съдържа мастна киселина, наречена персин, която е токсична за кучетата. При консумация в големи количества авокадото може да доведе до сериозни проблеми със здравето на кучето.

2. Кофеин

Кофеинът, който се среща в шоколада и други сладки изделия, може да предизвика сериозни проблеми със сърдечния ритъм и дори да бъде фатален за кучето. Затова е важно да се избягва даването на храни с високо съдържание на кофеин на кучетата.

Кои храни и напитки са опасни за кучето?

3. Захарни изделия

Сладките изделия, като шоколада и други захарни изделия, могат да предизвикат наддаване на тегло, кариес и дори диабет при кучетата. За да се запази техното здраве, важно е да се избегва храненето им със захарни продукти.

4. Сол

Твърде голямото количество сол може да доведе до дехидратация и отравяне с натриеви йони при кучетата. Поради това е необходимо да се внимава със солената храна, която се поднася на кучетата.

куче

5. Мляко

Макар майчиното мляко да е съвсем подходящо за малките кученца, другите видове мляко могат да предизвикат проблеми с храносмилането и да доведат до различни здравословни проблеми при кучетата. Затова е важно да се избягва даването мляко и млечни продукти.

6. Чесън и лук

Чесънът и лука могат да бъдат токсични за кучетата, и да предизвикат сериозни проблеми с храносмилането, а понякога дори отравяне. За да се запази тяхното здраве, важно е да се избягва поднасянето на храни, съдържащи чесън и лук.

Тези храни са опасни за вашето куче

7. Макадамия

Макадамията е известна с това, че може да предизвика отравяне при кучетата, но също така е важно да се внимава и с храните, които могат да съдържат този продукт. Подробно четете етикетите на готовите храни, преди да ги поднасяте на кучетата.

Здравословното хранене е от съществено значение за доброто състояние и дълголетие на кучетата. Избягването на определени храни, които могат да бъдат токсични или да предизвикат сериозни здравословни проблеми е от ключово значение за техните стопани. Винаги е важно да се консултирате с ветеринарен лекар относно подходящото хранене на вашето куче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com