Кои лекарства може да дадат положително фалшив резултат при тестване с дрегер ?

12498
Кои лекарства може да дадат положително фалшив резултат при тестване с дрегер ?
Снимка: БГНЕС

За съжаление, статистиката показва, че не са малко хората, които се качват да шофират след употреба на алкохол. Затова е и добре да има повече полицаи по пътищата и повече проверки с дрегери.

У нас шофьорите се тестват с определен вид полеви тестове, като пробата се взима от слюнка. Тестовете отчитат 6 вида забранени субстанции като канабис, метамфетамин, кокаин, опиати и бензодиазепин. Времето, което е необходимо да вземате на пробата, е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. Тестовете са доста чувствителни и точки, но се оказва, че понякога реагират на вещества, които се съдържат макар и в малки дози в някои лекарства.

Има няколко фармацефтични групи, които биха могли да доведат до положителен резултат при тест за забранени субстанции, защото се съдържат в малки количества в слюнката и при изследване може да подведат теста. Дори еднократният прием на някое лекарство, което се продава без лекарство предписание, може да доведе до отнемане на шофьорската книжка и задържане на шофьора.

Хванаха шофьор с рекордно количество алкохол в кръвта

Едно от тези лекарства са нестероидните противовъзпалителни медикаменти, които тестовете регистрират. След прием на ибупрофен е възможно да се даде положителна проба за марихуана, бензодеазепин и барбитурати. А приемът на напроксен и оксапрозин може да даде фалшив резултат при тестовете за барбитурати.

Трамадолът е медикамент, който се използва като силно обезболяващо, но приемът му може да доведе до фалшиво положителни резултати при проверка на опиати и фенциклидин.

Лекарствата за суха кашлица като тези, които съдържат декстрометорфан – това са доста сиропи и таблетки, които оказват влияние на суха и дразнеща кашлица. Кодеинът се открива рядко в състава на различните противокашлични средства. Важна особеност е рискът от получаване на фалшиво положителен резултат при тестване за опиати и фенциклидин.

Деконгестантите са лекарства, които се използват при наличие на хрема, като те отпушват запушения нос. В доста от лекарствата, които се изписват без лекарство предписание, има псевдоефедрин. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и когато човек бъде тестват може да излезе положително фалшив резултат за амфетамини.

Роботизирани системи скъсяват срока за проверка на пробите за алкохол и наркотици

Как работи дрегерът ?

Първите устройства за тестване за наличие на алкохол в организма са изработени още през 40-те години на миналия век. Идеята е била да се улесни полицията в Америка, а и да не се налага вземане на кръв или урина за тестване. През годините дрегерите са се променяли и модернизирали, но целта винаги е била да се провери съдържанието на алкохол в кръвта според количеството етанол в издишвания въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com