Ако искате да се отървете от махмурлука, използвайте тези средства

2785
Ако искате да се отървете от махмурлука, използвайте тези средства
Снимка: iStock

Махмурлукът е неприятно усещане, което се появява след парти, изпълнено с алкохол. Симптомите включват повръщане, силна жажда, главоболие и болки в мускулите. 

Много хора приемат болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен, заради махмурлука. Това обаче е голяма грешка. Тези видове вещества взаимодействат с алкохола и могат да бъдат токсични за организма. 

Вместо това е по-добре да заложите на естествени методи - билки или кисели краставички. По-долу обясняваме как да се справим с махмурлука и как да избегнем трудните сутрини след парти.

Махмурлук - какво представлява?

Махмурлукът е усещане, което се появява няколко часа след консумацията на голямо количество алкохол. Казано по-просто, това е състоянието, което ни съпътства непосредствено след парти с шампанско.

Не само сме уморени, но и изпитваме неприятен дискомфорт. Смята се, че симптомите на махмурлука са най-големи, когато концентрацията на алкохол в кръвта се върне почти до нулата. Колко дълго продължава махмурлукът? Както продължителността, така и тежестта са индивидуални, но е добре да запомните, че неприятните симптоми могат да продължат до 24 часа или дори повече.

Хората от тази кръвна група не страдат от махмурлук

Откъде идва махмурлукът?

Не всеки знае, че до 90 % от консумирания алкохол се озовава в органите ни след това. Това се отнася най-вече за черния дроб, сърцето, белите дробове, кръвния поток и дори мозъка. След това, в резултат на метаболизма, се образува токсично съединение - ацеталдехид, което може да има много вредно въздействие върху функциите на целия организъм.

Други възможни причини за махмурлук са:

дехидратация, дразнене на стомашно-чревния тракт, нарушение на съня, алкохолно отравяне, хипогликемия.
Смята се също така, че махмурлукът може да е свързан с вида на консумирания алкохол. 

Махмурлук - симптоми

Както вече споменахме, симптомите на махмурлука са индивидуален въпрос. Много хора описват махмурлука като общо неразположение. Възможно е да изпитате неразположения като: 
силна жажда, повръщане, метеоризъм, изпотяване, главоболие, мускулни болки, раздразнителност, тревожност, липса на апетит, свръхчувствителност към определени стимули (например светлина, звук или миризми), повишено кръвно налягане.

Лекар: Сложете това във виното и ще забравите за махмурлука

Как да предотвратим махмурлука?

Най-добрият начин да избегнете махмурлука е да се откажете от алкохола. В случай че все пак възнамерявате да пиете алкохол, трябва да се подготвите добре за партито. Важни са достатъчният сън и топлата храна. Струва си също така да внимавате какво пиете. Чистата водка е най-добрата идея. Пийте я с вода или лимонов сок.

Какво трябва да избягвате по време на парти? Преди всичко цигари и сладки газирани напитки. След края на партито е добре да приемате витамин С, за да разградите алкохола.

Махмурлук - лекарства и домашни средства

За да облекчите неприятните симптоми на махмурлука, първото нещо, което трябва да запомните, е да останете добре хидратирани. Можете да консумирате както вода, така и електролити, които се предлагат в аптеките. 

Храната също е важна. Вместо пица за вкъщи или чипс, изберете пълноценна храна, богата на витамини и минерали. Особено полезни са цитрусовите плодове. За борба с махмурлука могат да се използват и т.нар. домашни средства за борба с махмурлука. Добър ефект имат сокът от кисело зеле, сокът от кисели краставички, доматеният сок, ментата и лайката. Много хора хвалят и ефекта на горещия бульон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com