Кои са най-дългата и най-късата улици в България?

14741
Кои са най-дългата и най-късата улици в България?
Снимка: БГНЕС

Като най-голям град в страната ни София има един от най-дългите улици и булеварди. Логично е и най-дългата улица в България да се намира в столичния град, нали? Тук обаче логиката не е валидна и би ни довела до грешен отговор на въпроса коя е най-дългата улица в страната ни. София не може да се похвали с улица, която е първенец по дължина. Най-дългата улица в България се намира далеч от столицата, изградена е в крайдунавския град Русе през 50-те години на миналия век, а през 70-те години е разширена с второ платно.

За жалост това е не само най-дългата улица в България, но и тази с най-много ПТП с пешеходци, завършили трагично, тъй като липсата на пешеходни надлези налага преминаване на улицата, явяваща се част от републикански пътища и поемаща значителна част от транзитния трафик през Дунав мост. Това създава сериозни рискове за пешеходците, на които се налага да пресичат пътно платно с интензивен трафик и движещи се с висока скорост превозни средства. Факт, отнел не един човешки живот. 2017 година, както и годините след нея, бяха белязани от протести на местните жители, недоволни от липсата на безопасни условия за движение и пресичане за пешеходците, които протести ни запознаха и с най-дългата улица в България. Белязана като улицата на смъртта, като печално известен кървав булевард, на който десетки пешеходци са намерили смъртта си, тази улица е колкото важна като международен път, толкова и опасна за пешеходците. Досетихте ли се коя е тя?

Най-дългата улица в България се намира в Русе

Още: Улица в София ще носи името на Катя Паскалева

Със забележителната дължина от 21 600 метра, според данните от Bgmaps, най-дългата улица в България започва на входа на град Русе откъм столицата ни, завършва при кръговото движение на ГКПП Дунав мост и, подобно на десетки други родни улици, носи името на страната ни – България. Дължината от 21 600 метра прави бул. „България“ по-дълъг дори от наглед безкрайния софийски булевард „Цариградско шосе“, който е „само“ 19 000 метра – дължина, която му отрежда второто място в класацията.

Булевард „България“ е пътна артерия с важно значение както местно – за града, така и международно, тъй като е част от международния път Русе–София, поради което е известен още като „Международното шосе“ – неофициално наименование, използвано както от местните, така и от преминаващите по булеварда. Улицата буквално разделя Русе на две. Пътят е не само с интензивен трафик, но и с ключово значение за превоз на хора и стоки, което го прави популярен, макар да са малцина онези, които знаят, че това реално е най-дългата улица в България, а не е просто международен път.

Любопитен и малко известен факт е, че през 2017 година става ясно, че булевардът няма все още акт 16. Заради лошо изпълнение ремонт на булеварда, извършен преди около 15-тина години, не бил приет, независимо че пътят бил официално открит.

Най-късата улица в България

Още: В Дубай създават улица, на която винаги ще вали (СНИМКА)

След като се запознахте с най-дългата улица в България, любопитно ли ви е да разберете и коя е най-късата улица в страната ни? С дължина от едва 15 метра, няколко къщички и ширина, която не допуска движение на МПС-та, улица „Пролет“ в старата българска столица Велико Търново е най-късата улица у нас. Макар да е с миниатюрни размери, тя вдъхновява попадналите на нея с живописните гледки и панорамния пейзаж, които разкрива.  

А кои са най-дългата и най-късната улици във вашия град? Вероятно ще ви е интересно да научите имената им и да разберете историята им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com