Кои са най-големите села в Софийска област?

25677
Кои са най-големите села в Софийска област?
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Област София заема площ от 7059 кв.км и е с население от 238 476 души. В състава на Софийска област има 22 общини, 18 града и 260 села.

Знаете ли кои са най-големите села в Софийска област?

1. Село Лозен - 6150 жители

Разположено е в полите на Лозенската планина на 18 км югоизточно от София, край автомагистрала Тракия. На север граничи с Казичене, на запад с Гърмен, на юг с Лозенската планина, а на изток с Нови хан. 
Село Лозен е второто най-голямо село в България след Айдемир, Силистренско, в което живеят 6176 души. С население над 6000 жители, село Лозен е по-голямо от почти 150 български града.
Лозен е и едно от най-новите села в страната. Създадено е през 1955 г. след обединяване на селата Горни Лозен и Долни Лозен.

За разлика от повечето села в България, тук е пълно с млади хора и кипи от живот. Има две детски градини, две училища, 3 манастира, 3 църкви, 17 параклиса, над 570 000 кв.м пътна инфраструктура и над 97 км тротоари.

Близостта до столицата, спокойствието, красивата природа, привличат все повече млади хора в селото. Според местните дори броят на жителите е много по-голям от официално обявения, защото много жители на селото не са регистрирани.

В читалището се преподават курсове по гайда, акордеон и тамбура. Село Лозен е прочуто с това, че съхранява традициите и обичаите на региона. На Лазаровден лазарки обикалят домовете на хората и пеят песни за здраве и берекет. Всяка година през юни се провежда фолклорен събор, на който идват над 800 души от фолклорни състави от цялата страна.
В селото кипи усилена строителна дейност. Кметството работи над проект за изграждане на енорийски център с 2 зали, параклис, пенсионерски клуб и неделно училище. В селото живеят и няколко чуждестранни семейства.

50 от най-интересните факти за света

 2. Село Бистрица - 5172 жители

Бистрица е едно от най-старите села в Софийския район. Намира се в ниските северни склонове на Витоша, само на 15 км от София и на 4 км от квартал Симеоново. През Бистрица минават 3 реки - Янчовска и Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица, която пресича изцяло селата Бистрица и Панчарево и се влива в река Искър при Панчаревското езеро.

Чистият въздух, тишината и спокойствието, преминаващите реки, добре уредената търговска мрежа и близостта със София, превръщат селото в чудесно място за живеене на млади хора.

В Бистрица единствено в страната е запазено уникално пеене, което е много старинно и е от предхристиянската епоха. Специалистите го определят като уникална полифония на три гласа. Представляла архаичен тип пеене с характерна мелодика, което се е съхранило през хилядолетията и днес се изпълнява от “Бистришките баби” - фолклорна група към местното читалище, включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство през 2005 г. 

Любопитни факти за каталунската столица Барселона, които ще ви удивят

3. Село Казичене - 4641 жители

Третото най-голямо село в Софийска област е съседното на Лозен село Казичене. Разположено е на 17 км източно от София, до десния бряг на старото корито на река Искър. Тук се пресичат римският военен път между Белград и Истанбул, както и пътят от Самоков до Ботевградското шосе. 

Селото е част от Софийската котловина и е по-близо до северните склонове на Лозенската планина.

Близо до гарата на Казичене се намира “Царската гара”, построено от цар Фердинанд във виенски стил. Това е мястото, където цар Борис Трети започва пътуванията си с управлявания от него локомотив. От същото място цар Фердинанд напусна завинаги България в деня на неговата абдикация - 3 октомври 1918 г.

От началото на 21-ви век в района се развива промишлена зона, където има няколко фабрики и предприятия. Голяма роля за това има наличието на гара и близостта на селото до околовръстния път на София между магистралите Хемус и Тракия.

В последните години населението на Казичене расте непрекъснато, поради големия брой работни место в близките предприятия и близостта със столицата.

4. село Владая - 3550 жители
5. село Нови хан - 3199 жители
6. село Врачеш - 3195 жители
7. село Панчарево - 3077 жители
8. село Герман - 2744 жители
9. село Волуяк - 2619 жители
10. село Чепинци - 2483 жители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...