Кои са най-полезните плодове за справяне с летните жеги?

4313
Кои са най-полезните плодове за справяне с летните жеги?
Снимка: iStock

През последните дни страната е залята от гореща вълна, като на места живакът в термометъра надхвърли 40 градуса. Високите температури създават риск за здравето и е важно да предприемете мерки, за да се предпазите от топлинен или слънчев удар, обезводняване, рязък спад на кръвното налягане и други, произтичащи от горещините. Най-уязвими са малките деца, възрастните хора и страдащите от определени хронични заболявания.

Специалистите препоръчват да се избягва излизане в най-горещите часове от деня, да се предпочитат места с дебела сянка или охладени от климатик, да се носят свободни дрехи от леки материи и решени в светъл цвят, шапка на главата, да се пие много вода и да се консумира храна, подходяща за жегите. Подобно ястие е тараторът, но има и други, сред които са и най-полезните плодове за лятото. А знаете ли кои са те и защо са толкова полезни именно сега, когато се борим с жаркото слънце и високите градуси?

Най-полезните плодове за летните жеги

Когато градусите надхвърлят 30 и стремглаво се насочат към 40, организмът ви страда и се обезводнява, като това се случва далеч, преди да усетите жажда. Ето защо водата трябва да е до вас през лятото и да консумирате често и на малки глътки, за да гарантирате оптималното ниво на хидратация. Може да консумирате и сокове, но само ако са без захар, прясно изцедени и приготвени, тъй като другите съдържат консерванти, оцветители и какво ли не, което не е особено полезно за здравето. Още по-оптимален избор е, ако вместо сокове приемате плодове. Едни от най-полезните плодове за летните жеги осигуряват оптимална хидратация и ви помагат да останете здрави и свежи. Сред тях са:

Назоваха плодовете и зеленчуците, които трябва да купувате през юни

1.       Диня

Тя съдържа около 90% вода. Динята е вкусното лятно чудо за хидратация, но има и други здравословни ползи, сред които са нейните ясно изразени противовъзпалително, противораково и антиоксидантно действие. Доказано е полезното ѝ действие за профилактика на диабет и хипертония и при консумация от пациенти, страдащи от посочените заболявания.

Динята е и богат източник на витамини B, C, E и на минералите желязо, калций, магнезий и фосфор. Толкова е вкусна и сочна, че може да ѝ се наслаждавате цяло лято, без да ви омръзне, като същевременно с това сте спокойни, че организмът ви е отлично хидратиран. 

2.       Портокали

Подобно на динята, те са богати на вода, макар водното им съдържание да е по-ниско – около 70-80%. Сочни, свежи, пълни с витамин С и полезни минерали, портокалите получават заслужено място сред най-полезните плодове за летните жеги, макар да се сещаме за тях най-вече около Коледа.

3.       Лимони

Един от най-освежаващите и ободряващи плодове през жаркото лято е лимонът. Пригответе си с него домашна лимонада или просто добавете парченце във водата си, за да е по-свежа и по-ароматна и да посягате по-често към чашата си. Лимонът е съкровищницата на витамин С, подпомага имунната система и е отличен антиоксидант. Консумацията на лимони или на домашна лимонада ви помага да възстановите нивата на калия и минералите в тялото си, които губите чрез изпотяването.

4.       Манго

Мангото съдържа около 83% вода, но не само това е причината да е сред най-полезните плодове през лятото. От него може да си приготвите чудесен шейк, който да замени безалкохолните готови питиета и да допринесе за здравето ви. Известен като кралят на плодовете, този чуден плод подпомага храносмилането, здравето на очите, отличен антиоксидант е и повишава имунитета.

Летни плодове, предпазващи от кръвни съсиреци

5.       Праскови

Родните праскови са сочни, сладки и узрели под слънчевите лъчи. 90% от съдържанието им е вода, с което помагат поддържането на хидратацията на тялото. Добре узрелите са толкова сочни и сладки, че едва ли има някой, който да не ги харесва. Идеалният избор са при сърдечно-съдови заболявания, а съдържащите се в прасковите витамин С и А са страхотни за здравето на кожата, което е важно през лятото особено на морето – предизвикателство за кожата и косата ви.

6.       Пъпеш

Заедно с динята той е сред най-купуваните летни плодове.  И има защо – над 90% от съдържанието му е вода. Има и друга причина да е сред най-полезните плодове през лятото – богат е на калий и бета каротин, важни през топлия сезон, тъй като се изпотяваме, както и важни за по-златист тен на плажа.

А знаете ли кой плод е най-богат на вода? Изследванията сочат като такъв грейпфрута с над 92% вода. Той е и леко тръпчив, което го прави още по-подходящ за летните горещини.

Пригответе си плодове салата от най-полезните плодове за лятото и се насладете на вкуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com