Кои са най-спокойните плажове в България?

8961
Кои са най-спокойните плажове в България?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ако представата ви за незабравима лятна ваканция включва самотната компания на синьото море и единствено песента на вълните му, разбиващи се в горещия бряг, то най-спокойните плажове в България са точно за вас. За щастие, родното Черноморие предлага плажове за всеки вкус – от препълнените, шумни, огласени от летни партита с изпълнители на живо плажове, през плажовете с лудории на джетове и надуваеми атракции до дивите плажове далеч от цивилизацията, на които рядко стъпва човешки крак.

Както сами се досещате най-спокойните плажове в България са отдалечени от централните части на морските ни курорти, рядко са охраняеми и рядко предлагат шезлонг, чадър или възможност да си закупите храна и питие, но компенсират липсата на някои удобства с уникалната възможност да се слеете с природата, да загубите себе си в безкрая на морето и да се преоткриете.

Живописни, тихи, приказно красиви и диви, най-спокойните плажове в България са място, на което може да преосмислите представата си за лятна почивка и да се завръщате отново, място – магия, което ви подарява бягство от шумния делник, от бетона, суетата и от реалността. Август е и е време да стягате багажа, вижте къде да откриете най-спокойните плажове в България и какво ви очаква там.

Най-спокойните плажове в България – кои са те?

Летния ни списък с плажове, които ще променят представата ви за почивка и ще ви влюбят в себе си, включва както плажове, намиращи се в населени места с лесен достъп до тях, така и напълно скътани и отдалечени пясъчни ивици, за достигането до които ще трябва да повървите пеша. Постарали сме се да включим спокойни кътчета по родното Черноморие както на Север, така и на Юг, предложение за семейства с деца, за младежи, търсещи приключения и горещи преживявания върху горещия пясък.

Топ 10 на най-красивите плажове в България

-          Алепу

Близо до един от най-оживените морски курорти, чиито плажове са препълнени с жадни за тен туристи, заведения и водни атракции, ще откриете огромен див плаж, до който спокойно може да шофирате и да оставите колата си – плажът Алепу, започващ от Дюни, на няколко километра от Созопол, наричан още Шофьорски плаж.

Огромна пясъчна ивица, тотална липса на цивилизация на самия плаж, извън шосето зад гърба ви, но разположен точно до града, зеленина и синьо море – безспорно това е един от най-спокойните плажове по южното ни Черноморие, но близо до цивилизацията, на който ще срещнете хора, но разстоянията между вас и тях достигат до 100-200, а понякога и повече метра.

Ако искате да слушате морето, а не съседите по чадър – това е мястото. Ако искате да тичате на воля с кучето си и да играете плажни игри – това е мястото. Ако просто искате да се насладите на тишина, безвремие, защитени територии и дива природа – това е вашият плаж.  Единствен недостатък е стръмният бряг, многото камъни по дъното, както и това, че често излизат вълни, което прави този плаж не особено подходящ за семейства с малки деца.

-          Пясъчната коса край Поморие

Ако търсите наистина различно преживяване, посетете това райско място, на което може да се насладите едновременно на синьото море и на Поморийското езеро, разделени само от ивица, посипана с почти черен пясък, създаващ още по-мистично и приказно излъчване на този плаж.

Пясъкът всъщност е лечебен, в района може да се насладите и на лековитата поморийска луга, тишината и спокойствието са гарантирани – плажът е цели 6 километра и е възможно да не видите други хора, цивилизацията е далеч от вас, а единственият път е за… колела. Това не само е един от най-спокойните плажове в България, но е и място за разходка, лечение, наблюдение на птици и пълен релакс. Внимавайте с растенията – много от причудливите видове, които ще срещнете там, са редки и защитени. Пазете ги.

-          Плаж Велека

Още едно местенце, на което може да се насладите на море от едната страна на ивицата и река  – от другата. Мястото, на което река Велека се влива в Черно море е изключително живописна защитена местност, която ви предлага тишина, спокойствие, неописуемо красива природа и гледки, които ще ви пленят. Плажът е в село Синеморец и ще ви очарова както с неповторимата гледка на прегръдката между море и река, така и с тишината си.

Кои са най-спокойните плажове в България?

-          Плаж Иракли

В най-източната точка на Северното Черноморие ще откриете плаж, изглеждащ сюрреалистично, сякаш е изрисуван от ръката на велик художник. Свежа зеленина, синьо и кристално чисто море, златен пясък и тишина – раят е някъде тук, на ръка разстояние. Намира се на само около 500 метра от охраняемия и също толкова приятен и спокоен плаж Вая, на който ще откриете и паркинг, заведение, чадъри и душове.

Иракли е сбъднатата мечта на тези, за които бетонът и чадърите нямат място на плажа. Докъдето окото стига, няма и следа от цивилизация. Плажът е подходящ и за семейства с малки деца, тъй като морето е плитко. Може да се насладите и на редки животински и растителни видове, тъй като Иракли попада в защитена местност и е дом на много от тях.

България е богата на диви, недокоснати от човешка ръка и строителство плажове, които ви очакват с тишината, красотата и спокойствието си, за да ви поднесат преживяване, което оставя следа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com