Топ 10 на най-красивите плажове в България

5595
Топ 10 на най-красивите плажове в България
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

И замириса на море… Макар да ни залива пороен дъжд, прогнозата сочи, че лятото най-накрая чука на вратата ни. Резервирате ли морската си почивка? Ако водещото за вас при избора не е дестинация, град, лукс, храна или допълнителни екстри като СПА процедури, а плажът, тишината, спокойствието и дивата приказна красота, тази статия е за вас.

Стягаме куфарите и ви водим на пътешествие до 10-те от най-красивите плажове в България, които ще отнемат частички от сърцето ви завинаги и ще ги отнесат в дълбините на морето, за да се връщате отново тук всяка година. Какво ги отличава ли? Природата, липсата на бетон, екзотичният привкус, тишината, дюните, зеленината. Запознайте се с най-красивите плажове в България и преоткрийте страната ни като лятна дестинация.

Най-красивите плажове в България

1.       Болата

Няма как да подминем този живописен плаж, разположен в едноименната местност, част от резерват Калиакра – единственият у нас, в чиито предели има акватория. Още при споменаването на думата „резерват“ вероятно очаквате място, изпълнено със спиращи дъха изгледи, редки растителни и животински видове и много природа, недокосната от човешката ръка. Именно всичко това ще откриете на плаж Болата.

Този пясъчен плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра, а скалите, оцветени в червено, придават допълнителна загадъчност и очарование на мястото.

Ще ви обгръщат само те и никакъв бетон или хотели и урбанизирани територии, докато се наслаждавате на хладната вода, тишината и реката, която се влива в морето, образувайки живописно устие на лагуна. Ако искате да избягате от шумните градски плажове, отрупани със заведения, над които се надвесват огромните хотели – това е вашето място. Природа, въздушният път на прелетните птици, които може да наблюдавате, и шума на морето – нищо повече. Приказка край село Българево в северната част на родното Черноморие.

Кои са най-чистите плажове в България?

2.       Русалка

Див, магичен, тайнствен – също като русалките, за които всеки е чувал, но никой не е виждал, този плаж по Северното ни Черноморие е всичко, за което мечтаете, когато почивката ви е с едно изискване – екзотика. Насечен от скали, образуващи малки плажчета, диви и недкоснати от човешка ръка, романтични и спокойни, приказно красиви, Русалка е място, на което ще изгубиш сърцето си, за да преоткриеш красотата на родните плажове.

Райско кътче, посрещащо туристи, жадни за природа и красота всяко лято. Може да се насладите и на топли минерални води, тъй като плажът е в курорт със същото име, разположен в природния резерват „Птичия залив“, близо до който бликат лековити минерални извори.

3.       Плажът при къмпинг "Добруджа", Шабла

Още едно райско кътче, скътано далеч от големите и шумни морски градове, очаква влюбените в песента на морето и птиците да се потопят във водите му, забравяйки за модерния свят. Спокойствие, природа, красиви пейзажи и море с вълшебен цвят привличат като магнит природолюбителите, които мечтаят пред себе си да имат море, а зад гърба си – зеленина вместо достигащи небето хотели.

4.       Икантълъка

Наричан още бялата лагуна вероятно заради белите скали, драматично опитващи се да докоснат небето, този плаж е сочен за едно от най-живописните кътчета по цялото българско Черноморие, поради което получава заслужено място в класацията ни за най-красивите плажове в България. Девствената и дива природа цари в това малко заливче и рисува примамливи гледки за туристите, мечтаещи за синьо море и свобода.

5.       Дуранкулак

Няма как да не сте чували за него. Обгърнат в магическа аура свят от красота ви влюбва в себе си в тази девствена част от българското Черноморие. Пред вас е спокойното синьо море, а зад вас зелена природа, докъдето ви стига погледът. Ако мечтаете за приказно кътче райска земя, далеч от бетон, коли и шума на града – Дуранкулак е точното място и един от най-красивите плажове в България.

6.       Крапец

Маслено сини води, които няма да видите никъде другаде по родното Черноморие, дива природа, зелен оазис – това е всичко, което виждате на този плаж. Уникално божествено място, привличащо с тишина, природа, зеленина и уникалния цвят на морската вода. Разположен е на няколко километра извън село Крапец, което го прави още по-тихо и магическо място, далеч от всякаква цивилизация – безспорно един от най-красивите плажове в България.

7.       Перла

Перлата на Приморско е плаж Перла. Разположен до бившата резиденция на бившия първи Тодор Живков, този плаж е като късче от Рая, попаднало близо до големия град. Обграден с пясъчни дюни, лазурно плитко и спокойно море, високи планини и много зеленина, първата мисъл, която минава през главата ви, щом пред очите ви се разкрие неописуемата му красота е, че сте попаднали в Рая или в оазиса на България.

За разлика от предходните плажове на този има участъци с чадъри и заведения, макар изградени еко и с естествени материали, поради което е подходящ и за онези любители на природата и красивите български плажове, които не искат да се откажат и от удобствата и забавленията на брега.

Това са най-красивите и усамотени плажове в България

8.       Паша дере

Един по-малко познат плаж, разположен в нищото – далеч от населени места, скътан и тайнствен, красив, като изрисуван от четата на велик художник, недокоснат от човешка ръка. Райска природа и живописни пейзажи, спиращи дъха. Паша дере е на 15-тина километра от Варна и ако търсите бягство от градката лудница, това е вашето кътче от Рая и един от най-красивите плажове в България.

9.       Акуртино

Още едно кътче природа, стъпвайки на което забравяш за цивилизацията и града и потъваш в сини плитки води и зелени пейзажи. Обширна плажна ивица с високи дюни, дом на редки растения, зашеметяващи гледки към хоризонта, към Змийския остров и зелените брегове на резервата Ропотамо, лесен достъп и никакви следи от цивилизация – Раят е тук – на плаж Акуртино.

10.   Велека

Един от най-красивите плажове в България, разположен в Синеморец и разпознаваем със своята отличителна форма и с реката, която протича покрай другия край на плажа и  се влива в морето. Няма друг плаж у нас, ограден от море и река едновременно, така че Велека намира заслужено място в тази класация.

Други красиви родни плажове, изпълнени с природа и приказни пейзажи, са Каваците в Созопол, Липите край Синеморец, Силистар, Градина край Созопол, Нестинарка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com