Кои са най-спокойните плажове в България?

7376
Кои са най-спокойните плажове в България?
Снимка: istock

Ако може да поставите знак за равенство между почивката и спокойствието и не си представяте своята върху препълнен плаж, на чиято ивица трудно откривате място за хавлията си, е време да посетите най-спокойните плажове в България, съчетали в едно синьото море и зелената пелена на гората.

Обикновено диви, без следи от цивилизация, скътани и изискващи точна локация, за да може да ги откриете, най-спокойните плажове в България са райски местенца, който ще ви подарят незабравими изживявания, удобства и спокойствие от ключово значение за почивката ви. Най-спокойните плажове в България са пръснати както по Северното, така и по Южното Черноморие, като част от тях да далеч от населените меса, а други са буквално в сърцето на града.

Едната отличителна черта, която ги свързва, е именно спокойствието, което осигуряват на туристите. Тъй като нямаме представа към коя част от Черно морето сте се насочили това лято, сме ви подготвили полезен списък с информация за най-спокойните плажове в България и по Северното, и по Южното крайбрежие.

Най-спокойните плажове в България

1. Алепу

Кръстен на едноименното блато и наричан още шофьорски плаж, заради това, че се простира по дължината на стария път, свързващ курортите на юг от Бургас, това вълшебно кътче от Черноморието безспорно е един от най-спокойните плажове в България. Дълга и широка пясъчна ивица, представляваща цялата свободна зона без чадъри, без постройки, без бетон, ви очаква на няколко километра след Созопол, на метри от Дюни в посока още по-южните курорти по крайбрежието на Черно море.

Пясъчни дюни, редки растителни видове, ситен пясък и синьо море на фона на планината рисуват приказни пейзажи, които ще ви запленят. Предимство на плажа е и че е с лесен достъп директно от пътя, където спокойно може и да паркирате безплатно. Дължината му е близо 3 км, а широчината достига на места до 70 метра, поради което той е вторият по големина див плаж по Южното Черноморие. Огромните размери на пясъчната ивица и разположението – извън населено място – позволяват Алепу да е един от най-спокойните плажове в България дори в разгара на активния сезон и през уикендите. Напълно очаквано е да откриете къде да сложите хавлията си така, че около вас да няма никого на 50-100 и повече метра.

Кои са едни от най-красивите плажове в България?

Ако следва да посочим недостатъци на Шофьорския плаж, то със сигурност ще отбележим шума на автомобилите, който при спокойно време и море се чува в някои части от плажа, липсата на водно спасяване, което създава риск за сигурността, необходимостта да носите вода и храна, тъй като там не се предлагат, стръмния бряг и вълнението, което обикновено е силно, както и дъното на морето, покрито с камъни. Това със сигурност не го прави един от най-добрите плажове, но по никакъв начин не означава, че не е най-спокойният в района. Ако търсите тишина и пътуване към себе си, Алепу е вашето място. Тези от вас, които са с деца, е по-добре да потърсят по-пликът плаж, който се охранява, с оглед на безопасността.

2. Поморийската пясъчна коса

Ако представата ви за тишина и спокойствие не включва шосе, близо до плажа, препоръчваме ви да изпробвате Поморийската коса – дълга ивица от пясък, която отделя морето от Поморийското езеро. Мястото не е достъпно за автомобили, ще трябва да повървите пеша, но е толкова спокойни и приказно красиво, че всяка стъпка по пясъка си заслужава. Неохраняем, свободен за ползване – плажът е идеален за любителите на спокойствието на плажа.

3. Липите

Друг усамотен плаж, който ще ви накара да загубите представа за време и пространство, е Липите. За да стигнете до него следва да повървите през гора, но кратката разходка си струва, тъй като попадате на място толкова живописно, че изглежда почти нереално. Вероятно именно липсата на път до плажа и необходимостта от пресичане на гора са сред причините това иначе вълшебно място да не е препълнено  туристи. Плажът е неохраняем, което ще рече – проявете повишено внимание при влизане в морето и не се къпете в бурно време.

4. Харманите

Този огромен плаж в Созопол е вашето спасение, ако сте с деца и държите на наличието на спасител, но не искате да правите компромис и със спокойствието. Внимание обаче – визираме само свободната му зона, която е към Бамбу бийч. Това кътче от плажа съчетава спокойствието с наличието на водно спасяване и заведения. Имайте предвид, че точно тази ивица се посещава и от нудисти, но чистотата, фактът, че е носител на Син флаг, както и прекрасното съчетание между предимствата на градските плажове и тези на дивите, го прави идеален за почивка.

Топ 5 на най-красивите плажове в България

5. Болата

Този изумително красив плаж по Северното Черноморие е разположен до нос Калиарка и ще ви очарова с тишината и спокойствието, които предлага. Плажът е див – водно спасяване няма, но е изключително място за търсещите допир с морето, без да слушат музиката от заведенията, крещящите деца на съседните хавлии и разговорите на непознати хора. Болата е част от резерват, носещ същото име, и вероятно именно този факт намеква достатъчно, че ще попаднете на място, като откраднато от приказките.

6. Дуранкулак

Със сигурност сте чували за този плаж, който е сред най-спокойните плажове в България, тъй като е само на няколко километра от границата с Румъния и се отличава с красотата и тишината си.

7. Крапец

Още едно вълшебно кътче от Северното Черноморие – Крапец, близо до Варна, ви очаква с безкрайния си златен пясък, разположението си извън населено място, което гарантира тишина, спокойствие и никакви следи от цивилизация. Водите на този плаж са маслено сини, което придава допълнително очарование на мястото и усещането на неповторимо преживяване.

И не пропускайте водата и слънцезащитния крем, тъй като времето се очертава изключително горещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com