Кои са най-вредните хранителни навици?

9692
Кои са най-вредните хранителни навици?
Снимка: iStock

Навиците са по-силни от нас, а някои буквално ни контролират, пречейки ни да изглеждаме и да се чувстваме така, както бихме искали. Но никога не е късно да опитате да се откажете от някои хранителни навици. Резултатът ще бъде забележим след няколко седмици или месеци и сме сигурни, че определено ще ви хареса.

Списък с най-вредните хранителни навици, от които никога не е късно да се откажете.

Сосове от магазина

Факт е, че обикновеният кетчуп от магазина съдържа много повече от домати и вода. Съставът се простира на няколко реда и включва много консерванти, сгъстители, стабилизатори, както и огромно количество захар.

Поради нездравословния си състав, купените от магазина сосове лесно се включват в диетата ни поради вкусовите си характеристики и също така лесно развалят фигурата ни. Затова можете спокойно да вземете всички сосове от рафта на хладилника и да ги изхвърлите веднага. Спокойно можете да замените кетчупа и майонезата с домашно приготвени сосове от натурални продукти.

Рецепта за домашна майонеза:

·        Гръцко кисело мляко 200 г

·        Горчица 1/3 чаена лъжичка

·        Соев сос 1/2 чаена лъжичка

·        Лимонов сок 3-5 капки

·        Зехтин 1 супена лъжица

·        Черен пипер на вкус

Всички съставки се разбъркват с лъжица и вашият сос е готов!

Спрете тези вредни навици - състаряват ви всеки ден

Зърнена закуска

Зърнените закуски, както и сосовете, съдържат огромно количество захар и трансмазнини, което вече е повод за размисъл. Освен това такива продукти са силно обработени по време на производството и губят всичките си полезни свойства, въпреки всичко, което се казва в рекламата. Понякога можете да закусите любимата си зърнена закуска, но не бива да прекалявате и да я превръщате в ежедневен ритуал.

Рецепта за домашна мюсли:

·        Дълго варени овесени ядки 150 гр.

·        Ябълка 1 бр.

·        Банан 1/2

·        Сушени плодове 50 гр.

·        Шепа ядки

·        Кокосово масло 5 g (1/2 чаена лъжичка)

Ябълката се разрязва на 4 части и се отстраняват семките, задушава се в тенджера с 1 супена лъжица вода, докато омекне. Охладете.Обелете банана. Пюрирайте ябълката и банана с блендер или намачкайте с вилица. Смесете с овесени ядки. Добавете любимите си ядки и сушени плодове - нарежете на едро. Добавете 1 супена лъжица мед или сироп от агаве или сироп от фурми.

Смесете всичко, поставете върху лист хартия за печене, намазана с кокос върху лист за печене. Разстелете сместа. И поставете във фурната за 1 час при температура 120-130’ C; Периодично изваждайте тавата за печене и разбърквайте сместа, за да премахнете всички бучки. Охладете и сложете в буркан. Сервирайте с кисело мляко и горски плодове.

Хранителни добавки и синтетични витамини

Има случаи, когато това не може да се избегне, но само лекар може да ви каже конкретно за такива случаи. В много случаи хората са много лекомислени, когато купуват такива вещества. Хранителните добавки и синтетичните витамини сами по себе си не са ужасни, но не знаем как точно трябва да се комбинират и в какво количество да се приемат.В най-добрия случай просто ще загубите пари и няма да видите резултат, в най-лошия може да имате здравословни проблеми .

Отказ от зеленчуци и плодове

Зеленчуците, плодовете и зеленчуците са нашите най-добри приятели. Колкото и тривиално да звучи, често забравяме за ползите от тези продукти, предпочитайки да хапваме шоколад или чипс. Важно е да знаете, че растителните храни са полезни за профилактиката на много заболявания, включително сърдечно-съдовата система и някои видове рак, тъй като са богати на фибри. Фибрите се преработват от полезната чревна микрофлора и подпомагат стабилното функциониране на храносмилателната система. Създайте си навик винаги да купувате пресни продукти на растителна основа и се опитайте да ги направите ⅔ от вашата диета.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

Любов към консервите

Обработените меса и риба не са най-здравословните неща, които можете да имате в диетата си. Изпратете консервираната храна в най-отдалечения ъгъл на вашата кухня и я използвайте само в краен случай.

Запържване в олио

Използвайте повече растителни масла в диетата си. Например маслото от авокадо, маслото от черен кимион и маслата от ядки са по-желани за нашето тяло от обичайното слънчогледово масло. При неправилно съхранение се окислява и произвежда големи количества токсични вещества, а при нагряване канцерогени. Добавяйте само прясно масло към храната си и не забравяйте, че талията ви няма да ви благодари, ако го консумирате в излишък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com