Кой би повярвал, че пазенето на тайни е вредно за здравето ни

1712
Кой би повярвал, че пазенето на тайни е вредно за здравето ни
Снимка: iStock

Всеки от нас е чувал израза “Това е тайна, не казвай на никого” или е бил принуден да обещава, че няма да сподели секретната информация, която са му предоставили. Пазенето на тайните се счита и като знак на лоялност и почтеност, но то може да окаже доста по-голямо влияние върху нас самите и то по негативен начин. Дори да не пазите чужди тайни, ами да прикривате собствените си, това дори е по-натоварващият вариант. 

Скриването на информация от другите след време може да ни причини както психическо натоварване, така и да повлияе на физиката ни. Повече за същността на тайната и по какъв начин повлиява на здравето ни, прочетете в следващите редове.

Защо пазим тайни?

Тайната по принцип съществува, за да ни помогне да укрием важен факт или събитие, случило се в нечий живот, но и да защитим даден човек/ себе си. Затова едва ли има човек, който да не пази поне една тайна, независимо дали е чужда, или собствената му.

5 тайни послания, които тялото ни изпраща

По какъв начин влияят на здравословното ни състояние?

Укриването на информация и невъзможността да я споделиш с другите определено ни оказва психологическо напрежение и натиск, от които не можем да се оттървем лесно. Най-вече собствените тайни се пазят от чувство на вина, срам или страх.

От друга страна, опазването на чужда тайна понякога може дори да ни накара да се почувстваме по-добре. Питате се защо? Ако някой ви сподели важен факт от живота си, който не бива никой друг да разбира, то значи този човек ви смята за достоен и доверен, което няма как да не повиши вашето самочувствие. 

В случая не обвързваме психическото натоварване от тайните с техния брой - може да укривате само една единствена тайна, но тя например да има тежест колкото други 10, но по-безобидни. За да избегнете вредното въздействие на тайните върху психиката ви, трябва да избягвате да мислите за тях и да ги разисквате постоянно. Ако често се сещате за тайните си и ги премисляте, ще се чувствате все по-потиснати, изолирани и виновни. 

Най-добре е, ако нещо ви тормози, да споделите по дискретен начин с близък човек и да потърсите съвет, дори не е нужно да изричате директно тайната си. Може да се консултирате с терапевт, а добра практика е и писането в дневник - с него можете да споделяте всяка своя мисъл и да се отърсвате от негативизма в ежедневието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии
Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Астрологията предлага уникална леща, през която разглеждаме личността си, хвърляйки светлина върху нашите силни страни и, което е интригуващо,...