Кой български владетел получава титлата кесар от византийския император?

19493
Кой български владетел получава титлата кесар от византийския император?

Получаването на титлата кесар от византийския император е прецедент, който няма как да не остане в историята и да не пробуди въпросите кой български владетел получава титлата кесар и каква е причината да бъде удостоен с нея. Отговорите на тези въпроси са част от историческата ни памет, от незаличимото минало на България.

Кой български владетел получава титлата кесар?

Наследник на хан Аспарух, основал Дунавска България през 681 година, е хан Тервел. Именно той е владетелят, въздигнат от император Юстиниан в римската имперска титла кесар през 705 година. Титлата не била подарък за Тервел, а резултат от съюза му с византийски император Юстиниан II и от помощта, която му е оказал. След детронирането на Юстиниан II именно хан Тервел му помага да си върне короната и властта чрез преврат, а в замяна хан Тервел получава злато и скъпоценности, както и поема управлението над областта Загоре.

Кой е първият български владетел след Освобождението?

Кога и защо хан Тервел получава титлата кесар?

Любопитен въпрос е не само кой български владетел получава титлата кесар, но и кога и защо се случва това. Като се има предвид, че Византийската империя е гледала на българите като на варварски народ, временно пребиваващ до нея, е учудващо, че дава титлата именно на български хан. Титлата е част от несметните богатства, дарени на хан Тервел от византийския император в знак на благодарност за помощта, оказана му от българския владетел. Подобна помощ не е изненадваща, тъй като още римската империя имала практика да използва варварски народи, за да постига целите си. Интересното в случая било, че богатствата не били свързани само със злато и скъпоценности. Тервел получава и титлата кесар от Юстиниан II – прецедент в историята. Така хан Тервел – български хан – поема управлението над земи, които не са български. Удостоен с кесарска корона, хан Тервел става законен владетел над византийски територии. С това свое постижение хан Тервел остава в историята като първият и единствен български владетел, получил титлата кесар от византийски император.

Кой български владетел премества столицата в Преслав?

Юстиниан обаче не остава верен на Тервел и бързо забравя за съюза им и че е върнал властта си благодарение на военната помощ на българския хан. Добил сигурност за престола си, през 708 година напада българите, като битката е историческата край Анхиало, завършила с победа на войските на хан Тервел. Силата и мощта на Тервел били толкова ярки, че новият император на Византия – Теодосий III през 716 годна нямал друг избор освен да сключи мирен договор с българския владетел и да му поднесе скъпи червени кожи, символизиращи величие и власт. По-ценни за България обаче били земите, които получила по този мирен договор – областта Загоре, която хан Тервел управлявал по време на император Юстиниан II като кесар.

Какво е кесар?

Защо се обръща толкова голямо внимание, че български хан е бил кесар и какво точно означава това? Отговорът на този въпрос се крие в обяснението какво е кесар. Кесарът бил вторият човек в империята след самия император. Никога в историята на империя владетел на варварски народ не е бил кесар – нито преди Тервел, нито след него. Именно този факт придава изключителното значение на това, че хан Тервел е бил кесар и го прави исторически факт, с който да се гордеем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Името на кого носи международното летище в Атина?
Името на кого носи международното летище в Атина?

Международното летище на Атина „Елефтериос Венизелос“ е най-голямото в Гърция и е известно с постоянните си инвестиции в иновативни...