Кой български владетел премества столицата в Преслав?

22355
Кой български владетел премества столицата в Преслав?

Административният център Велики Преслав – обикновен град в Шуменска област от 1883 година, в миналото по времето на Първото българско царство е бил златна столица на България, град-крепост, перлата на българския владетел цар Симеон, негова гордост и символ на разцвета на държавата. Първоначално столица на България е била Плиска. Кой български владетел премества столицата в Преслав и защо? В символ на какво се превръща тази българска столица?

Цар Симеон и неговият Преслав

Великият владетел цар Симеон е известен не само с победите си над Византия, с военната си мощ и умела политика, но и с Велики Преслав – столицата, която е ярко отражение на културните амбиции на Симеон, негова гордост и израз на мирогледа и стремежите му. Симеон превръща града в своя столица през 893 година.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Преслав не съществува от времето на цар Симеон, славяните се заселват по тези земи много по-рано – още през VI век, но градът добива бляскавия си модерен облик и се превръща в културен и политически център, в столица на християнството, в престолен град на Първото българско царство именно по времето на Симеон. Това дава категоричен отговор на въпроса кой български владетел премества столицата в Преслав. Това не е просто каприз. Цар Симеон е живял със стремежа да се скъса с езичеството и новата столица да стане и столица на християнството. Тя е издигната именно с тази цел и този стремеж, което ясно личи от засиленото строителство на храмове и манастири в тази българска столица, чиито ярък връх е Кръгла църква, напомняща с архитектурата си за древен Рим и ранна Византия.

Велики Преслав се отличавал и с модерен градски вид за разлика от Плиска, която наподобявала стан. Елементите на културата, градската среда са ясно изразени в Преслав. Ако съдим по размерите на външния град, то можем да заключим, че се променя и предназначението на столицата. Промяната от 28 кв. км. външен град при Плиска на 5 кв.км. външен град на Преслав следва да покаже, че градът не е за простолюдието и за всички, а за отбрани хора – за елита, град за болярски имения, храмове, административни сгради, базилика, град с канализация и изключително поддържани улици и площади.

Кой е първият български владетел според Именника на българските ханове?

Развитието на културата във Велики Преслав ярко личи от създаваната там Преславска рисувана керамика – едно от най-големите постижения на страната ни в онези векове. Днес на тази уникална и великолепна рисувана керамика може да се насладите в Археологическия музей на града, където се съхраняват и накити, оръжия и други ярки доказателства за прогреса на България и столицата по време на цар Симеон.

Дворецът на цар Симеон

За културния живот и икономиката, за напредъка на Първото българско царство можем да съдим и по двореца на цар Симеон, отличаващ се с това, че е комплекс от сгради и че по подобие на Константинопол вътрешно укрепление било свързано с дворцовия комплекс. В Преслав се намирал не само дворецът на владетеля, но и дворецът на епископа, а по-късно и този на Патриарха.

Кои български владетели са част от династията на Асеневци?

Защо Симеон избира Преслав?

Важно е не само кой български владетел премества столицата в Преслав, но и защо избира именно Преслав, какво не му е допаднало в Плиска. Вероятно отговорът се крие в битките на Симеон с Византия, при които неминуемо е видял визията на градовете на империята, почерпил е от византийския опит и е пожелал да пресъздаде една модерна  и градска среда за култура и развитие на християнството и в своята столица, нещо, което било невъзможно в Плиска, която приличала на стан. Така Симеон остава в историята като владетелят на Златния век на България, а Преслав като една от най-модерните и развити столици на Първото българско царство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com