Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой български владетел премества столицата в Преслав?

18 ноември 2022, 14:01 часа

Административният център Велики Преслав – обикновен град в Шуменска област от 1883 година, в миналото по времето на Първото българско царство е бил златна столица на България, град-крепост, перлата на българския владетел цар Симеон, негова гордост и символ на разцвета на държавата. Първоначално столица на България е била Плиска. Кой български владетел премества столицата в Преслав и защо? В символ на какво се превръща тази българска столица?

Цар Симеон и неговият Преслав

Великият владетел цар Симеон е известен не само с победите си над Византия, с военната си мощ и умела политика, но и с Велики Преслав – столицата, която е ярко отражение на културните амбиции на Симеон, негова гордост и израз на мирогледа и стремежите му. Симеон превръща града в своя столица през 893 година.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Преслав не съществува от времето на цар Симеон, славяните се заселват по тези земи много по-рано – още през VI век, но градът добива бляскавия си модерен облик и се превръща в културен и политически център, в столица на християнството, в престолен град на Първото българско царство именно по времето на Симеон. Това дава категоричен отговор на въпроса кой български владетел премества столицата в Преслав. Това не е просто каприз. Цар Симеон е живял със стремежа да се скъса с езичеството и новата столица да стане и столица на християнството. Тя е издигната именно с тази цел и този стремеж, което ясно личи от засиленото строителство на храмове и манастири в тази българска столица, чиито ярък връх е Кръгла църква, напомняща с архитектурата си за древен Рим и ранна Византия.

Велики Преслав се отличавал и с модерен градски вид за разлика от Плиска, която наподобявала стан. Елементите на културата, градската среда са ясно изразени в Преслав. Ако съдим по размерите на външния град, то можем да заключим, че се променя и предназначението на столицата. Промяната от 28 кв. км. външен град при Плиска на 5 кв.км. външен град на Преслав следва да покаже, че градът не е за простолюдието и за всички, а за отбрани хора – за елита, град за болярски имения, храмове, административни сгради, базилика, град с канализация и изключително поддържани улици и площади.

Кой е първият български владетел според Именника на българските ханове?

Развитието на културата във Велики Преслав ярко личи от създаваната там Преславска рисувана керамика – едно от най-големите постижения на страната ни в онези векове. Днес на тази уникална и великолепна рисувана керамика може да се насладите в Археологическия музей на града, където се съхраняват и накити, оръжия и други ярки доказателства за прогреса на България и столицата по време на цар Симеон.

Дворецът на цар Симеон

За културния живот и икономиката, за напредъка на Първото българско царство можем да съдим и по двореца на цар Симеон, отличаващ се с това, че е комплекс от сгради и че по подобие на Константинопол вътрешно укрепление било свързано с дворцовия комплекс. В Преслав се намирал не само дворецът на владетеля, но и дворецът на епископа, а по-късно и този на Патриарха.

Кои български владетели са част от династията на Асеневци?

Защо Симеон избира Преслав?

Важно е не само кой български владетел премества столицата в Преслав, но и защо избира именно Преслав, какво не му е допаднало в Плиска. Вероятно отговорът се крие в битките на Симеон с Византия, при които неминуемо е видял визията на градовете на империята, почерпил е от византийския опит и е пожелал да пресъздаде една модерна  и градска среда за култура и развитие на християнството и в своята столица, нещо, което било невъзможно в Плиска, която приличала на стан. Така Симеон остава в историята като владетелят на Златния век на България, а Преслав като една от най-модерните и развити столици на Първото българско царство.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес