Кой български владетел получава византийската титла патриций?

14318
Кой български владетел получава византийската титла патриций?
Снимка: Димитър Гюдженов / Public Domain

Въпросът кой български владетел получава византийската титла патриций е бил зададен в един от вариантите на държавните зрелостни изпити по история и цивилизация. Това красноречиво сочи, че информацията се намира в учебниците и се изучава в училище. Много хора обаче или не са били прилежни ученици, или са забравили какво са изучавали, тъй като срещат особени затруднения да посочат името на владетеля. Ако и вие не помните отговора на въпроса кой български владетел получава византийската титла патриций, сте на правилното място. Ще ви разкажем за делата, живота му и за обстоятелствата, при които получава византийската титла.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Кой български владетел получава византийската титла патриций?

Владетелят, получил византийската титла патриций, е хан Кубрат от род Дуло – основателят на Стара Велика България – племенен съюз на прабългарските племена. Годината е 632-а – няколко години преди хан Аспарух да основе Дунавска България.

Титлата патриций владетелят получава от византийския император, на когото изпраща пратеници, за да го уведомят за младата държава. Пределите на Стара Велика България били такива, че тя граничела с Византийската империя, което обяснява изпращането на пратеници, а самият Кубрат прекарал част от по-младите си години в Константинопол, което заедно с принадлежността му към известния род Дуло, допринесло за близките му отношения и приятелство с императора на Византия – Ираклий. Близостта между Кубрат и Ираклий обяснява защо пратениците на българския хан били посрещнати отлично във Византийската империя и изпратени с дарове, а самият Кубрат получил титлата патриций.

Кой е последният владетел на първото българско царство?

Какво означава патриций и кой е получавал титлата?

Висшите длъжностни лица и управителите на провинции във Византия получавали титлата патриций. Получаването на титлата било вид награждаване – нещо, което имал право да направи само и единствено императорът. Вероятно близките приятелски отношения между Византийския император Ираклий и българския хан Кубрат са в основата на получаването на титлата.

Кой български владетел получава титлата кесар от византийския император?

Приносът на хан Кубрат и с какво остава в историята?

По време на Кубрат за първи път всички прабългарски племена били обединени и били под управлението на един владетел, а самият Кубрат е първият и единствен владетел в историята на България, който получава титлата патриций от Византия. Хан Кубрат имал близки приятелски отношения с императора, който признал новосъздадената българска държава. Това вероятно благоприятства мирните отношения между България и Византия по времето на хан Курбат и получаването на титлата патриций.

Със създаване на Стара Велика България се поставят основите на държавността, край на племенния живот и обединяване на прабългарските племена – постижения на Кубрат, с които остава в историята на България.

Владичеството на Кубрат приключва около 660 година със смъртта му в битка с хазарите. Управлението се поема от един от синовете на Кубрат – Баян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com