Кой е най-полезният оцет?

15393
Кой е най-полезният оцет?
Снимка: Pixabay

Оцетът е сред най-употребяваните подправки на трапезата ни. Разнообразието от видове и брандове на пазара е пословично. Сръчните домакини дори приготвят сами оцет за салатите и туршиите си, който използват и за профилактика и лечение на редица заболявания. Знаем ли обаче кой е най-полезният оцет за здравето ни? На нашата територия това безспорно е ябълковият оцет.

С особени ползи за здравето, фигурата, красотата, използван и в козметологията, и в народната медицина, и в кухнята е приготвеният в домашни условия ябълков оцет от чисти и екологично отгледани ябълки, ферментирали естествено. Приготвя се лесно и без необходимост от специална техника или умения. Този нефилтриран оцет съдържа нишки на протеини, ензими и полезни бактерии, които дават на продукта мътен, паяжиноподобен вид, на който се счита че дължи своята максимална  полза за здравето.

10 причини защо ябълковия оцет е толкова полезен за здравето ни

1. Ябълков оцет за стабилизиране на кръвната захар Ябълковият оцет понижава и стабилизира нивата на кръвната захар, като е полезен и з...

Използва се не само като подправка, но и в народната медицина като средство за лечение на проблеми с храносмилателната система, профилактика на сърдечно-съдови заболявания чрез понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, за изгаряне на мастните киселини и поддържане на стройна фигура и здравословно тегло, при ставни заболявания и диабет.

Ябълковият оцет е богат на витамини, минерали, допринасящи за подобряване на общото здравословно състояние и нормалното функциониране на редица тъкани и органи в тялото. Беден е на калории, вкусът е наситен, а киселинността – значителна, което го прави подходящ и за приготвяне на зимнина и туршии. Единственият му недостатък е, че уврежда зъбния емайл, което изисква прецизна устна хигиена след консумация на ябълков оцет.

Друг оцет, отличаващ се с изключителни ползи за здравето, но малко познат на българската трапеза, е оризовият оцет. Традиционен е за азиатската кухня. Киселинността му е по-ниска, което го прави с по-мек вкус, по-нежен, но неподходящ за приготвяне на туршии и зимнина. Доказана е ползата му за черния дроб, като проведени проучвания и изследвания сочат неговия антитуморен ефект. Редуцира нивата на ензими, увреждащи чернодробната тъкан, с което предпазва о ракови заболявания.

Други свойства, с които се слави ефирният оризов оцет, са способността му да редуцира нивата на нитритите, които са от значителна опасност за здравето на организма. Оризовият оцет помага и при хронични заболявания на стомаха и червата, при колит, съдейства за поддържане на нормалните нива на кръвната захар, поради което се препоръчва на пациенти, страдащи от диабет и преддиабетни състояния. Успешно се справя с ешерихия коли, благодарение на своите антибактериални свойства.

Накисвайте краката си веднъж седмично в оцет и всички болести ще изчезнат

Според китайската система за рефлексология, краката ни имат естествени енергийни зони, които са свързани с определени органи в нашето т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com