Кой е най-вредният алкохол през лятото?

10924
Кой е най-вредният алкохол през лятото?
Снимка: iStock

Прекомерната употреба на алкохол независимо от сезона води до тежки здравословни последствия, както и до риск от социално отхвърляне и изолация, загуба на работното място, на финансите и семейството. Когато говорим за здравословен риск, следва да имаме предвид, че има алкохол, който е лек, слаб и дори в определени количества може да окаже позитивно въздействие върху здравето като виното например, както и такъв, който не носи особени ползи, дори да се консумира с мярка, а създава риск от заболявания. Виното е считано за божествено питие, червеното вино е част от традициите и ритуалите ни и е с доказани ползи за здравето, но обикновено е спрягано като зимна напитка – чаша вино в студа пред камината с книга в ръка е класика, за която мнозина мечтаят.

Така, както има питие, подходящо за зимата, лятото също е важно да консумирате напитка, подходяща за високите градуси и жаркото слънце. По принцип най-подходящата напитка за лятото е водата, пийването в жегите не е добра идея, тъй като създава риск от дехидратация, топлинен и слънчев удар и прочие неприятни последствия от чашата със спиртна напитка в ръката ви, но има алкохол, който е по-приемлив и такъв, който е по-вреден за здравето през лятото. Кой е най-вредният алкохол в горещото време разберете сега.

Как 100 грама твърд алкохол влияят на организма ни

Най-вредният алкохол през лятото

Отговорът на въпроса кой е най-вредният алкохол през лятото ще ви изненада. На върха на класацията са сладките коктейли и… високоалкохолната бирата. Защо напитка, за която се счита, че е по-скоро полезна, както и сладките коктейли, които масово поръчваме на плажа уж като по-леки, се оказват вредни през лятото? Причината е свързана с именно с това – че ги консумираме и в най-големите жеги, и директно на плажа, и в щедри количества, тъй като ги считаме за леки и безопасни. Рядко ще видите някои с бутилка ракия на плажа, но бирата и коктейлите са на всяка крачка. Опасността идва не от самите питиета, а от факта, че се консумират вместо вода под жаркото слънце и така създават риск от дехидратация и тежки здравословни последствия.

При първата глътка бира ще се почувствате охладени, чашата ще ви освежи, но това чувство е измамно и краткотрайно. Установено е, че само 30 минути до час след консумацията на бира, сте още по-дехидратирани, отколкото сте били, преди да я изпиете.Ако в този момент вместо към бутилка с вода посегнете към следваща бира, попадате в порочен кръг, който създава риск за здравето ви и който е причината бирата, която е най-консумираната алкохолна напитка през лятото, да е и най-вредната. Не се притеснявайте обаче, не казваме да се откажете от пенливите и изпотени чаши, пълни с любимата ви бира, само подчертаваме, че е важно да пиете и вода. Много вода. Особено през лятото и особено на плажа и да не замествате водата с бира.  

Внимавайте и с количествата изпита бира и коктейли. Консумирайте разумно и с мярка, както всъщност е редно да правите с всяко питие с високи градуси. Една бира ще се отрази благотворно на настроението и здравето ви особено придружена от чаша вода малко преди или след нея, но пиенето на бири вместо на вода в жегите има отрицателно въздействие. Именно това неприемливо поведение на консумиращите бира прави тази иначе великолепна напитка, популярна и рекламирана като лятна, най-вредният алкохол през лятото.

Пийте по 50 мл от този алкохол 3 вечери и тялото ви ще се изчисти от всички паразити

Рискове от употребата на алкохол през лятото

Всяко питие, което е алкохолно, създава риск за здравето особено през лятото. Колкото по-силно е то или колкото повече консумирате, толкова по-висок става рискът. Сред възможните неприятни и опасни последствия от злоупотребата с алкохол през горещите дни са:

  • топлинен удар, тъй като алкохолът има загряващо действие – последното, от което имате нужда, когато живакът в термометъра пълзи нагоре,
  • сърдечни заболявания и сърдечен удар, тъй като алкохолът натоварва сърцето в горещото време,
  • дехидратация и всички, свързани с нея неприятни последствия за здравето,
  • прилошаване, загуба на съзнание,
  • слънчев удар и т.н.

Най-застрашени са пациентите с диабет, бъбречни и сърдечни заболявания, както и тези с ментални проблеми, макар да не е застрахован и напълно здрав човек, решил да се наслади на няколко чаши под слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com