Кой е първият двигател с вътрешно горене?

47587
Кой е първият двигател с вътрешно горене?
Снимка: Nicolaus August Otto / CC BY-SA 3.0

Двигателите с вътрешно горене са от ключово значение за превозните средства и машините като цяло, тъй като намират употреба при задвижването им. Удобни са за употреба, тъй като имат високо съотношение на мощност към маса. Това по своята същност са топлинни двигатели, при който горивото се възпламенява и изгаря вътре в самия двигател, което има редица ценни предимства.

Кой е създателят на това полезно изобретение и кой е първият двигател с вътрешно горене? Каква е историята на двигателите с вътрешно горене и как са се развили те?

Първият двигател с вътрешно горене и неговият създател

Около 100 години след изобретяването на парната машина се появява първият двигател с вътрешно горене. В Париж е изобретен двигателят на Леонар, считан за родоначалник на двигателите с вътрешно горене. Той бил двутактов. Този двигател обаче не може да се приеме за първият двигател с вътрешно горене, а само за негов прароднина, тъй като не се е разпространил успешно, тъй като коефициентът му на полезно действие бил твърде нисък.

За подобно разпространение и успешна употреба е било нужно двигателите да станат четиритактови (в цилиндрите им да се осъщестява четиритактов цикъл). Това бива постигнато няколко години по-късно, през 1876 година, когато Николаус Ото – немски механик – създава първия четиритактов двигател.

Първият двигател с вътрешно горене обаче имал размери, непозволяващи му да бъде приложим за транспортните средства. Големите размери и тегло не позволявали това и го правили неудачен за целта. Поради по-високия си КПД, въпреки  малката си мощност, този първи двигател с вътрешно горене все пак намерил практическо приложение във фабричното производство, макар да не ставал за автомобили.

Двигатели за автомобили – история и развитие

Малко по-късно след появата на първия двигател с вътрешно горене започват да се употребяват течните горива. Благодарение на тях става възможна и появата на бензиновите карбураторни двигатели, използвани в превозните средства. Готлиб Даймлер и Карл Бенц са създателите на първия двигател от този тип. Годината е 1885-та. Недостатък на този първи двигател от този тип е ниската мощност – едва 1 конска сила, но бързоходността му от 700 оборота в минута е впечатляваща за времето. Държавата, в която е създаден, е Германия.

Reitwagen - първият мотоциклет с вътрешно горене на Даймлер (1885). Joachim Köhler / CC BY-SA 3.0

През 1893 г. германският инженер Рудолф Дизел публикувал брошура, в която обяснява теорията си за нов двигател с вътрешно горене, наречен по-късно „дизелов двигател“ на името на Дизел. Следващият двигател трябвало да се справи с високата цена на горивото, което използвал предходния, и да намери по-изгодно решение. Това съумява да постигне именно Рудолф Дизел – немски инженер – и неговият двигател.

Дизелов двигател, произведен от Langen&Wolf през 1898 г. Този двигател е построен по оригиналния дизайн на Дизел от 1897 г. и е вероятно един от най-старите дизелови двигатели в Австрия. Мощността му е 14,7 kW.  Johannes Maximilian / GFDL 1.2

Двигателят, който създава Дизел, има за своя рождена година 1897 г., макар патентът да е няколко години по-рано – от 1892 година. И този двигател обаче се оказва неидеален и търсенето на решения продължава. Двигателят, на чиито принцип работи съвременният двигател, се появява на бял свят през 1901 г. благодарение на руския инженер Тринклер и през 1903 г. благодарение на френския изобретател Сабатие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com