Кой и кога е изобретил първата компютърна мишка?

8728
Кой и кога е изобретил първата компютърна мишка?
Снимка: Pixabay

Любопитно ли ви е да разберете кой и кога е изобретил първата компютърната мишка, която улеснява работата ни днес? Тя е плод на дългогодишен труд. От идеята, зародила се през 1951 година, до реализацията на проекта за мишка за компютър изминават много повече от 10 години. Неин създател е американски изобретател. Чуйте историята му.

Кой и кога е изобретил първата компютърна мишка в света?

Почина изобретателят на компютърната мишка

На 88-годишна възраст в Калифорния почина инженерът и пионер в информатиката, изобретателят на компютърната мишка д-р Дъглас Енгълбърт....

Създателят на първата компютърна мишка е д-р Дъглас К. Енгълбърт. Първите му опити започнали през 1951 година.

Най-ранните писмени сведения, в който се използва термина мишка за периферно компютърно устройство, се откриват в публикацията на Бил Инглиш от юли 1965 г., а усилията на Дъглас за създаване на това устройство се увенчали с успех след дългогодишни опити и труд – чак около 15 години по-късно, през 1968 година, д-р Дъглас Енгълбърт в Станфордския изследователски институт завършва изобретението си. Тоест отговорът на въпроса кой и кога е изобретил първата компютърна мишка е д-р Дъглас Енгълбърт през 1968 година. Изобретението е патентовано две години по-късно – на 17 ноември 1970 година, а Агенцията за проекти с модерни изследвания финансира целия проект и дългогодишния труд по създаване на първата компютърна мишка в света.

Интересен е начинът, по който е изглеждала първата компютърна мишка на д-р Енгълбърт. Тя е имала правоъгълна форма, била е доста по-тежка, обемиста и неудобна в сравнение със съвременните компютърни мишки, които познаваме и използваме. Имала е големи колела, изпъкнал червен бутон и изглежда изработена с дървено покритие. Още по-интересно е как са изглеждали други устройства, преди споменатото, които е трябвало да изпълняват ролята на компютърни мишки. Те били експериментални посочващи устройства, разработени за NLS системата на Енгълбарт (oN-Line System). Използвали движенията на човешкото тяло и били предназначени за поставяне на различни части от него.

Например едно от експерименталните устройства се поставяло на главата – на брадата или на носа. Подобно поставяне обаче било неудобно и неудачно и в крайна сметка е изобретена компютърната мишка, използвана с ръка. Първоначално идеята на д-р Дъглас Енгълбърт е била мишката да има множество бутони – не по-малко от 10, но тестовете показват, че оптималният брой бутони е три.

Каква е разликата между сървър и компютър?

Сървърът и обикновеният компютър имат много общо. Например, и сървъра и компютъра имат процесор, дънна платка, твърд диск, RAM, корпус,...

Историята на д-р Дъглас Енгълбърт

Вероятно освен кой и кога е изобретил първата компютърна мишка в света се вълнувате и от живота и историята на създателя. Син на електроинженер, Дъглас проявявал интерес към електрониката от най-ранна възраст, който интерес прераснал в страст. Като гимназист разбира за обвита в тайнственост програма на Военноморските сили на САЩ, свързана с технологиите, и се записва за нея. Това изиграва значима роля в живота му и за откриването и създаването на първата компютърна мишка в света.Да размишлява над идеята за мишка Дъглас, започва още през 1950-1951 година, тоест около пет години преди да се родят Бил Гейтс и Стив Джобс, във времето, когато дори първите комерсиални компютри още не били публично достъпни. Уверен, че един ден компютърът ще бъде част от всеки дом, Дъглас стартира своите опити за компютърна мишка.

 Д-р Дъглас Енгълбърт е известен и с участието си в разработването на първата в света компютърна мрежа ARPANET. Той е носител и на най-високото отличие на САЩ – медал за технологии, който получава чак през 2000 година, 13 години преди кончината му през 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com