Кой и защо да внимава с приема на хранителни добавки

6840
Кой и защо да внимава с приема на хранителни добавки
Снимка: iStock/Guliver

Хранителните добавки и витамините под формата на хапчета или разтворили таблетки са необходими при дефицит, както и при невъзможност за разнообразно хранене и добре съставено пълноценно меню. Приемът на витамини и минерали е от съществено значение за поддържане на доброто здравословно състояние и правилното функциониране на тъканите и органите, но злоупотребата с хранителни добавки също представлява опасност за здравето и може да има негативно въздействие върху него. Това налага прием на добавки с повишено внимание, след консултация, измерване на нивата на витамините в организма и лекарска преценка.

 Кой трябва да внимава с хранителните добавки?

  1. На първо място това са пациентите, приемащи медикаменти за остро или хронично заболяване. Хранителните добавки могат да взаимодействат с тези лекарства, понижавайки ефективността от приема или дори обезсмисляйки го. Това налага хората, страдащи от хронични заболявания, да не приемат добавки, които не са обсъдени с лекуващия им лекар. Хората, приемащи антидепресанти например, не трябва да приемат добавки с жълт кантарион, тъй като заедно могат да причинят животозастрашаващо увеличение на серотонина. Жълтият кантарион е опасен и за онкоболните, приемащите лекарства за разреждане на кръвта, както и за дамите, които приемат противозачатъчни. Подобно на жълтият кантарион други хранителни добавки и билки също взаимодействат с  приемани от вас лекарства. Консултирайте се със специалист, преди да започнете прием на каквито и да е витамини, минерали, добавки и билки.
  2. Важно е да внимавате с приема на хранителни добавки и ако приемате вече определен вид. Подобно на лекарствата, хранителните добавки, тоест витамините и минералите, също могат да взаимодействат помежду си и да е необходимо да не се приемат заедно. Някои взаимодействия са малка значимост, други могат да бъдат дори опасни за здравето.
  3. Страдащите от онкологични заболявания трябва да обсъдят прием на добавки с лекуващия си лекар. Изследване на университета Tufts, публикувано в списанието Annals of Internal Medicine, сочи прекомерният прием на калций – над 1000 милиграма на ден – с повишен риск от онкологични проблеми. Излишъкът на калций се наслагва и в кръвоносните съдове. Редица други добавки също имат положително или отрицателно въздействие при различните туморни заболявания, което налага да не се извършва самолечение и прием на добавки на своя глава.
  4. Пациентите с автоимунни заболявания могат да приемат хранителни добавки след консултация с ревматолога или имунолога си. Някои добавки влияят на имунната система, стимулирайки я, което е опасно за хората със системни автоимунни болести, при които имунната система трябва да се потиска, а не да се стимулира.
  5. С приема на добавки трябва да внимават и пристрастените към тях, които следват модата в тази индустрия. Витамин Д, който масово се приема безразборно и без да се изследва има ли дефицит, след появата на Ковид-19, също не е безопасен. Необходимо е приемът да се осъществява след проследяване на нивата на витамина в организма и доказан дефицит, както и с подходящите витамини и минерали, за да не вреди на здравето. Приемът на големи количества витамин Д без прием на витамин К е опасен за бъбреците и може да причини проблеми с бъбречната функция. При хора, които нямат дефицит на витамин Д, но го приемат под формата на хранителна добавка, може да се стигне до допълнителна абсорбция на калций и до последващи мускулни болки, проблеми с храносмилателната система и камъни в бъбреците.

Билките срещу COVID-19. Какви средства срещу коронавирус се правят от растения

Ефектите на растителните екстракти върху COVID-19 се изучават активно в света. РИА Новости разказва какви естествени вещества се считат...

Приемът на добавки не може и не следва да замества пълноценното и рационално хранене. Винаги, когато е възможно, набавяйте витамини и минерали чрез слънцето и храната, а не под формата на таблетки.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com