Кой наш революционер води Хвърковата чета?

1622
Кой наш революционер води Хвърковата чета?

“Силно ехо на копита
буди ме със своя звън...
Иде, иде през горите
четата във моя сън.
Иде сам Бенковски с нея!
Иде страшен, иде мил
и под веждите му греят
огньовете на Април.”

В стихотворението на Евтим Евтимов се съдържа отговор на въпроса. Начело на Хвърковатата чета е Георги Бенковски.

Хвърковатата чета

Четата представлява конна чета, събрана веднага след избухването на Априлското въстание от Георги Бенковски - един от революционните апостоли и фактически главен ръководител на въстанието. Нарича се Хвърковата, защото част от нея е конница/кавалерия и напада бързо и изненадващо. В началото четата е само от около 20 души, но постепенно се разраства. Според “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов “Избраната хвърковата чета, на число около 130 души”.

"Хвърковатата чета на Бенковски" - картина с много лица

Кой е Георги Бенковски?

Водачът на Априлското въстание е роден под името Гаврил Хлътев в Копривщица през 1843 г. Баща му умира, когато Гаврил е само на 5 години и момчето е отгледано от своята майка. Започва да работи като абаджия като баща си и да търгува из цялата Османска империя.

Заради постоянните пътувания, Гаврил научава цели седем езика - турски, арабски, италиански, гръцки, румънски, полски и персийски. След като се запознава със Стоян Заимов в Букурещ, Гаврил се запалва по националноосвободителните идеи, на които посвещава целия си живот. Малка група, начело със Стоян Заимов, трябва да мине по море до Цариград и да подпали столицата, за да привлече вниманието на Великите сили. Според първоначалния план трябва да бъде убит и самия султан Абдул Азис. Тази задача е възложена на Гаврил.

Акцията е неуспешна, но завръщането на Гаврил крие големи рискове. Хлътев се снабдява с паспорт на полския инженер и революционер Антон Бенковски, като той сменя първото име на Георги.

През 1875 г. Бенковски отива в Гюргево - центъра на българската революционна емиграция в Румъния. Впечатлява с плам, силна воля, лидерски качества, поради което Панайот Волом сам отстъпва поста си на водач на Четвърти революционен окръг в полза на Георги Бенковски, защото “той е по-достоен от мене”.

Пътят на Хвърковатата чета

Четата тръгва от Панагюрище и стига до с. Мечка, където се присъединяват нови 25 въстаници. През нощта на 20 април в с. Поибрене броят нараства с още 30-35 души. От Поибрене четата се насочва към с.Мухово, където идват още 30-35 души. Четата продължава към с. Калугерово, Пазарджишко, където участва в сражение с турци от околните махали. Продължава към с. Елшица и оттук отново се връща към Панагюрище. На 22 април четата вече е със 130 въстаници и потегля за с. Петрич, Пирдопско.

Единствената битка на Хвърковатата чета е в с. Петрич, Ихтиманска Средна гора. Хората от селото се вдигат още на 21 април, но турците нападат селото, а въстаниците героично отблъскват противника. Местните изпращат писмо до Бенковски с молба за помощ. Войводата тръгва незабавно. На 23 април Хвърковатата чета е посрещната тържествено в с. Петрич.

Хвърковатата чета на Бенковски - от колко души е?

Първото сражение е в местността Сливовка, в което четата постига победа. В началото турската войска прави успешна атака, но Бенковски нарежда да се контраатакува. По негова заповед знаменосецът Крайчо повежда 20-25 души конница и още толко пешаци. Накрая турците се оттеглят, а местността се оглася от гайди и хора. За съжаление радостта от победата е кратка. На 25 април селото е нападнато от редовна турска войска. Въстаниците убиват предводителя на турците, но бързо отстъпват и прекратяват атаката. Четата се насочва към връх Еледжик, където помага на местните да отблъснат башибозука.
Въстанието в Петрич е потушено. Загиват около 200 въстаници, десетки са пленени и изпратени на заточение. Цялото село е опожарено.

Разпускане на Хвърковатата чета

От връх Еледжик четата тръгва на юг и вдига съседните села. След няколко дни отново се връща към Еледжик, а оттам и към Панагюрище. Стигайки до връх Лисец, до с. Мечка, Бенковски вижда опожарения град и осъзнава, че е закъснял. Сломен, войводата произнася прочутите си думи:
Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия - нека тя заповяда!”

След няколкодневно скитане в планината, на 8 май 1876 г. Бенковски разпуска четниците и само с трима от тях тръгва на север към Първи революционен окръг. След като е предаден от дядо Въльо е убит на 12 май. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com