Хвърковатата чета на Бенковски - от колко души е?

16040
Хвърковатата чета на Бенковски - от колко души е?

“Силно ехо на копита
буди ме със своя звън...
Иде, иде през горите
четата във моя сън.

Иде сам Бенковски с нея!
Иде страшен, иде мил
и под веждите му греят
огньовете на Април.”

Евтим Евтимов

Героичните събития раждат герои, които вдъхновяват и се превръщат в пример за подражание. Легендарен е героят от Априлското въстание Георги Бенковски. Не по-малко легендарна и предвожданата от него Хвърковата чета.

От колко души е Хвърковатата чета?

Хвърковатата чета представлява конна чета и е събрана веднага след избухването на Априлското въстание в Панагюрище на 20 април 1876 г. Предвождана е от Георги Бенковски - един от революционните апостоли и фактически главен ръководител на въстанието. Наречена е Хвърковата, защото част от нея е конница/кавалерия и напада бързо и изненадващо. В началото четата е само от около 20 души, но постепенно се разраства. 

Според “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов  “Избраната хвърковата чета, на число около 130 души”.

Убит е Георги Бенковски

Нарастване на четата

Четата тръгва от Панагюрище и достига до с. Мечка. Към нея се присъединяват нови 25 въстаници от с.Мечка. През нощта на 20 април в с.Поибрене броят нараства с още 30-40 души. От Поибрене четата се насочва към с.Мухово, където идват още 30-35 души. След с.Мухово Бенковски я повежда към с.Калугерово, Пазарджишко, където участва в сражение с турци от околните махали. Продължава към с. Елшица и оттук отново се връща към Панагюрище.
На 22 април четата вече наброява над 130 въстаници и потегля за с Петрич, Пирдопско. 

Коя е единствената жена в Хвърковатата чета?

В четата е имало и една жена, за която лично войводата Бенковски разпорежда на летописеца Захари Стоянов: “Запиши, че днес, 27 априлий, към нашата чета се присъединява и госпожата на Ивана Сутича - Мария Ангелова, родом наша българка, на която името ще остане записано в историята!" 

Честваме рождението на Георги Бенковски, но какво не знаем за него?

Битката при с. Петрич

По време на Априлското въстание първата и единствена битка на Хвърковатата чета е в село Петрич, Ихтиманска Средна гора.
Хората от селото се вдигат още на 21 април. Турците нападат селото, а въстаниците героично отблъскват противника. Силите са неравни и те изпращат писмо до Бенковски с молба за помощ. Войводата тръгва незабавно. На 23 април Хвърковатата чета е посрещната тържествено в с. Петрич.

Първото сражение е в местността Сливовка, северно от селото, в което Хвърковатата чета постига победа. В началото турската войска прави успешна атака, но Бенковски нарежда да се контраатакува. По негова заповед знаменосецът Крайчо повежда 20-25 души конница и още толкова пешаци. Накрая турците се оттеглят. Местността се оглася от гайди и хора. Хвърковатата чета ликува и празнува първата си победа.
Радостта е кратка. На 25 април селото е нападнато от редовна турска войска. Въстаниците убиват предводителя на турците, но бързо отстъпват и прекратяват атаката.

Хвърковатата чета се насочва към връх Еледжик, където помага на местните да отблъснат башибозука. Въстанието в Петрич е потушено. Загиват близо 200 въстаници, десетки са заловени, убити и изпратени на заточение. Цялото село е опожарено.

Роден е Георги Бенковски

Разпускане на Хвърковатата чета

От връх Еледжик четата тръгва на юг и вдига съседните села на въстание. Няколко дни след това се връща отново към Еледжик, а оттам и към Панагюрище, за да окаже помощ. Стигайки до връх Лисец, до с. Мечка, войводата вижда опожарения град и осъзнава, че е закъснял. Сломен, Бенковски произнася прочутите си думи: “Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей."  

В гората четниците откриват човек, който призовава хората да се върнат в Панагюрище и да си вършат работата, че пашата им прощава. Той им разказва, че въстанието е потушено със страшна жестокост.

Четата се насочва на запад и през няколко километра попада на опожарени села. В този момент селяните от с.Петрич помагат на Бенковски. На 2 май той пристига в селото с около 70 въстаника. Целта му е да стигне до Тетевенския Балкан. След няколкодневно скитане в планината, на 8 май 1876 г. Бенковски разпуска четницитие и само с трима от тях тръгва на север към Първи революционен окръг. След като е предаден от местен говедар на турците, на 12 май войводата е убит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com