"Хвърковатата чета на Бенковски" - картина с много лица

17313
"Хвърковатата чета на Бенковски" - картина с много лица
Снимка: Културен институт към МВнР

Не един, не два, а цели четири варианта на картината на Петър Морозов „Хвърковатата чета на Бенковски“ привлякоха вниманието на по-запалените почитатели на изобразителното изкуство.

Засиленият интерес стана факт, след като на сайта на аукционна къща "Виктория" се появи съобщение за търг, който ще се проведе на 1 декември тази година. На търга ще бъде продадена „Хвърковатата чета на Бенковски“ - произведението е в каталога за аукциона и може да бъде намерено под номер 47.

Открита наскоро картина на Рембранд ще бъде изложена в Маастрихт

Смятаната за изгубена картина "Припадналият пациент" на холандския художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) ще бъде изложена на междуна...

Същата картина обаче се намира в посолството ни в Букурещ, Румъния. Тя е част от фонда на Културния институт към Министерството на външните работи. Видимата на снимките разлика с предлаганата от аукционна къща „Виктория“ картина е в размерите – големината на варианта в посолството ни в Румъния е 79 на 78 сантиметра, а тази на бъдещия аукцион, организиран от „Виктория“, е 80 на 50 сантиметра.

Actualno.com потърси обяснение от Културния институт към МВнР и оттам официално ни отговориха, че оригиналът на картината всъщност се намира в Националния-военно исторически музей. Според информация от музея, тя е там е от 1961 година и е предоставена като дарение от Министерството на външните работи. Картината носи оригиналния подпис на Петър Морозов и дата 1909 година. Вариантът в посолството ни в Румъния най-вероятно е копие, но процесът на инвентаризация не е приключил и не е ясно от кого е направено това копие – от самия Морозов или от неизвестен художник. Г-н Явор Койнаков, който предостави информацията за медията ни, обясни, че Морозов е нарисувал няколко копия на „Хвърковатата чета на Бенковски“.

От аукционна къща „Виктория“ пък потвърдиха, че продават картина, рисувана от Морозов. Тя е с всички необходими документи и всеки може да се увери на място, казаха от къщата. Оттам също ни увериха, че Морозов е рисувал в епоха, в която художниците често са правели копия на собствените си авторски творби.

Междувременно обаче в. "Труд" съобщи, че на 8 декември, в „Гранд хотел София“ ще има организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий“ търг, на който „е много вероятно да се появи „Хвърковатата чета на Бенковски“. Този вариант бил рисуван от Морозов и най-вероятно е нарисуван след първата картина, заради критики, че краката на конете на четата не били в естествено положение. Морозов нарисувал отново картината, като на нея краката на конете са в “правилната” поза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт