Кой празнува на Тодоровден?

17471
Кой празнува на Тодоровден?

Тодоровден, който честваме през първата събота от Великденските пости, тази година на 4 март, е християнски празник, посветен на Свети Тодор, чийто образ е обединил култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. Денят е празник не само за носещите името Тодор и производните му, но и за хората, чиито живот е свързан с конете – състезатели по конен спорт, коневъдци или просто любители и притежатели на коне. Но и този списък не изчерпва дългата листа от имащи повод да почерпят или да замесят обредна пита за семейството и за раздаване. Друг кой празнува на Тодоровден?

Кой празнува на Тодоровден – именници

Наред със съвсем очакваните имена, които са свързани с това на светеца Тодор – Тошо, Теодора, Дора, Дара, Дарина, Доротея и прочие, имен ден имат и божиите имена – Божидар, Божидара, Божийка, Божо, Божан, Божана. Празнуват и: Теомир, Теомира, Теодомир, Теослав, Теослава, Теодосий, Тотка и производните на тях имена. Извън дългия списък на полагащи им се да почерпят за здраве, има и други празнуващи, но не имен ден.

Трапеза за Тодоровден

Кой празнува на Тодоровден – ден на коняря

Тодоровден е познат като Конски Великден, а в иконографията светецът, когото почитаме на празника, е представен като ездач на бял кон. Така празникът се счита и за ден на коневъдците, конярите, спортистите и любителите на конния спорт и просто за всички, които отглеждат коне и искат да почетат деня. Ето защо традицията повелява обредната пита да е с форма на подкова или на кон и от нея да се постави и в яслите на конете. За да са здрави кобилите, плодовити и да дарят собствениците си с здрави и живи кончета, в някои краища на страната ни се практикува странен на пръв поглед обичай на празника – жените цвилят и скачат като кобили, докато раздават обредната пита. В други части на страната този ритуал не е познат, но тъй като денят е и празник, свързан с конете, се правят надбягвания с коне – кушии, като конят-победител се засвидетелства с почести, подаръци за хапване и венец.

Кой друг празнува на Тодоровден?

Празникът е почитан от всички християни, а в миналото е бил особено важен за поминъка на хората, тъй като вярвали, че Тодоровден – първият пролетен празник – им носи плодородие и берекет, за да ражда щедро земята, която ги изхранва. Животът на българите бил неразривно свързан със земята и добитъка, поради което Тодоровден се чествал масово от всички, а не само от коневъдците или носещи име, производно на това на светеца.

Честит празник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com