Кои са годишнините от сватбите и какво символизират те

129638
Снимки: iStock/Guliver

Колко време е минало от денят, в който сключихте брак. Денят на сватбата не е обикновен. Той е годишнината, която като малко неща от живота напомня, времето откакто познавате даден човек.

Разбира се, в живота всички имаме скрепени съюзи, било то на приятелски, колегиални и други начала, но с избраника си по съдба, връзката е далеч по-различна.

И както често се казва: „Докато смъртта ви раздели“, в съвременните дни, много по-често се случва така, че с избраника на сърцето да не споделяме едни и същи пътища или да се окажем в неправилния съюз.

Ако и вие, все пак сте едни от щастливците да празнувате някаква годишнина, то добре е да знаете, че поводи да изненадате любимия/та на сърцето ви има много. И тук става дума, без значение дали правите 1-а, 15 или 50 години брак.

Предлагаме ви, сега да научите, кои са годишнините от сватбите и какво символизират:

Памучна сватба - 1 година

Любопитната история за създаването на нарязания хляб

В днешно време повечето от нас предпочитат удобството да си купуват вече нарязан хляб. Как обаче се ражда идеята за този продукт? През...

Има много годишнини от сватбата. Първата от тях е наречена „Памучна сватба“. Тя е една от най-нестабилните, но и сладки и пухкави, също като памук;

Хартиена сватба - 2 години

Бракът, продължил 2 години, се нарича хартиена сватба. Този съюз не е така траен съюз, подлежи на промяна и може да се развали така бързо, колкото и хартията.

Кожена сватба - 3 години

В брачния живот вече са направени няколко стъпки, връзката е станала силна. Такива изводи могат да се направят по повод годишнината от три години брак, чието име е „кожена сватба“. Тя отбелязва 3 години брачен живот. Що се отнася до името, то говори само за себе си. Кожата е издръжлив материал. Това означава, че връзката вече е повече или по-малко силна.

Вижте защо китайците оставят дупка във фасадата на небостъргачите

В Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, та...

Дървена сватба - 5 години

Дървена сватба или петата годишнина от брака е първата малка, но важна годишнина за съпрузите. Можем да кажем, че това е първата годишнина от живота в брака, която трябва да се чества. Ако предишните, преди дървената сватба бяха първите стъпки в съвместния живот, то това е надеждно доказателство за силата на семейните връзки. За това, дори говори името на годишнината.

Тенекиена сватба - 10 години

Наричана още калаена сватба е тази на десетилетие от брачния живот. Символът на годишнината е калай, който от своя страна е символ на гъвкавост. Това предполага, че двойката се е „разраствала“ един към друг и се е приспособила към особеностите си, сякаш се огъват една под друга. Така, можем да кажем, че бракът им е станал гъвкав. Също така тази годишнина се нарича още розова сватба.

Кристална сватба - 15-та годишнина

Не е за вярване какви неща може да правите с гумичката на молива

Днес компютърът заема толкова голяма част от ежедневието, използваме го дори и за писане и ни се струва, че моливът и гумата вече нямат...

Кристална сватба се чества на 15-тата година от брака. Кристалът, символизиращ този повод е много силен материал, а в допълнение все още е звучен и чист. Същото може да се отбележи и за брачния живот през 15-ата година: отношенията на съпрузите са силни и чисти, изпитани във времето.

Порцеланова сватба - 20 години

Порцелановата сватба е 20-годишнината от брака. Символът й е порцелан, който е тънък, лек и елегантен материал. Друга характеристика на порцелана е неговата крехкост. Затова двадесетгодишният брак трябва да се приема сериозно, защото ако съпрузите не внимават, той може да се счупи.

Перлена сватба - 30-та годишнина

Перлите са символ на целомъдрие, любов, чистота и плодородие. Затова се приема, че за 30 години брак, съпрузите вече трябва да имат внуци.

7 храни, които са забранени в различни държави

Храната е важна част от културата. Това, което ядем, отразява не само персоналните ни предпочитания, но донякъде и националната ни иден...

Ленена (коралова) сватба - 35 години

Ленена сватба е тридесет и петата годишнина от сватбата. Тази годишнина се нарича още коралова сватба. Платното символизира силата. Що се отнася до коралите, това е растение, което има способността да расте бързо и да образува коралови рифове. Следователно, за коралова сватба, младоженците вече трябва да имат огромно семейство, с много внуци.

Рубинена сватба - 40-та годишнина

40 години брак се считат за рубинена сватба. Символът тук е рубин. Това е камък на любовта, огъня и вечно изгарящото чувство, което никога няма да избледнее, защото е тестван от времето. Друго обяснение на този символ на юбилея е, че рубинът има цвят на кръв.

Сапфирена сватба - 45-та годишнина

Кой е отнемал девствеността на девойките през вековете?

При древните скандинавски племена е съществувал следният обичай: при настъпването на нощта преди първата брачна нощ влъхва води девстве...

Сапфирената сватба отбелязва четиридесет и петата годишнина от брачния живот. Съпрузите са доказали своята любов и преданост. Символът на тази годишнина е сапфирът, който е камък на любовта. Той предпазва от злото. Подобно на този камък, съпрузите трябва да се защитават взаимно. Сапфирът също е камък на обновлението и добротата. Отношенията с него ще станат нови и свежи.

Златна сватба - 50-годишнина

Златната сватба е петдесетата годишнина от брака. Символът на тази годишнина е един от най-ценните и скъпи метали - златото. Златото представлява нещо, постигнато с упорит труд. Петдесет години брак е голяма ценност, която се формира през годините, чрез упоритост и целомъдрие. Хората, които живеят заедно от половин век, са доказали взаимна любов, уважение, доверие и лоялност.

Червена (платинена) сватба - 100 години

Най-невъзможната и нереална дата за сватба е 100 години. И, все пак, тя съществува. Това означава, че има хора, които с право могат да бъдат наречени ветерани в брачния живот. На червена сватба деца, деца на деца и дори правнуци подаряват на възрастни съпрузи цветя и червени неща, а също така правят празнична трапеза. Разбира се, тук най-важното е вниманието и гордостта за такива почетни родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com