Коя е най-лютата чушка в България?

7296
Коя е най-лютата чушка в България?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Традиционната българска кухня е много богата и разнообразна, а това се обяснява както с изобилието на различни местни продукти, така и с разнообразните зеленчуци и подправки. Това се дължи на климата и плодородните почви на България, така и от географското положение на страната на главния път между Изтока и Запада, Европа и Азия, по който от древни времена активно се движат огромен брой хора, носейки със себе си части от своята култура, включително кулинарна.

На какво вредят най-много лютите чушки?

Чушките са пренесени в Европа от Централна Америка от Колумб, заедно с картофите, доматите и царевицата. На Балканите и по-специално в България се появява вероятно още през 16-17 век и получава широка популярност. Климатичните условия и почвите на равнинните райони на страната се оказват изключително подходящи за отглеждането им и получаване на богати реколти, той хармонично се вписва в българската храна.

Коя е най-лютата чушка в България?

Много хора обичат храни, които имат пикантен вкус. Те също така се използват широко за приготвяне на сосове, подправки. Любителите на лютото се интересуват кои сортове имат най-голяма лютивост.

По скалата Сковил се открива количеството капсаицин в лютата чушка. Това е самият компонент, който го прави лют. Въздейства на топлинните рецептори и в зависимост от съдържанието му, лютите чушки са с различна степен на пикантност.

Ползите и вредите от лютите чушки

Това вещество се намира в плацентата на зеленчука - тънък бял слой вътре в него, който има пореста структура. Капсаицинът, когато се освобождава в слюнката, въздейства на рецепторите по такъв начин, че се появява усещане за парене.

Лютите чушки се използват предимно за подправка, известна като "чили", въпреки че в България често се използват пресни. Пикантни сортове, обикновено малки. В допълнение към градинските лехи, те често се отглеждат в саксии.

Друга люта чушка, която се използва в България е капсикумът – тя може да бъде сладка или сравнително люта на вкус. Лютите чушки са известни още като „пиперони“. У нас я наричат ​​чорбаджийска чушка или просто чорбаджийка.

В кулинарията чушките се отличават и по цвят, който обикновено е зелен, червен или зелено-червен с нюанси. Има и разновидности на жълто, оранжево и тъмно синьо, почти черно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com