Ползите и вредите от лютите чушки

16669
Ползите и вредите от лютите чушки
Снимка: Pixabay.com

Лютите чушки имат пикантен вкус, над 40 витамина, 20 минерала и изобилие от други полезни компоненти, които подобряват функционирането на организма. Лютите чушки са включени в списъка на ТОП 10 храни, препоръчани от Световната здравна организация за задължителна употреба, тъй като помагат за поддържане на здравето и удължаване на живота.

Но има ли някаква вреда като допълнение към ползите от лютите чушки?

Ползите от лютите чушки

Редовната употреба на лют пипер помага да се избегнат или преодолеят симптомите на някои заболявания. Полезните свойства на лютите люти чушки ще помогнат за излекуване на тялото или ще помогнат за предотвратяване на следните заболявания:

- Ракови заболявания. Според проучвания е доказано, че хората, които редовно добавят люти чушки към храната си, имат 90% по-нисък риск от развитие на рак. Но засега няма официални научни доказателства за това, това са само изследвания със статистически заключения.

- Повишено кръвно налягане. Лютият червен пипер има способността да разширява кръвоносните съдове и да стабилизира работата на сърцето, което е необходимо, за да се намали високото кръвно налягане до нормално. Ето защо се препоръчва на хора, страдащи от високо кръвно налягане.

- Инфекциозни заболявания. Веществата в състава на лютите чушки - капсаициноидите придават изгарящо свойство, което помага да се справи с бактериите, повечето от които умират при взаимодействие с лютия сок. И така, лютият червен пипер е ефективен при стомашни и чревни разстройства, инфекциозни болки в гърлото и хранителни отравяния.

Вреден ли е червеният пипер? Малко домакини знаят истината

Полезни свойства на лютите чушки

Укрепва нервната система и облекчава болката. Благодарение на споменатите по-горе лютиви вещества в лютите чушки, които действат върху рецепторите за болка в лигавицата, които изпращат сигнал до мозъка, пулсът се ускорява, изпотяването в тялото се увеличава и се произвеждат ендорфини. Така че, благодарение на освобождаването на този хормон, можете да облекчите болката от различен характер, особено при диабетна невропатия, ревматоиден и псориатичен артрит, както и деформиращ остеоартрит.

Ендорфинът също помага да се отървете от стреса и безсънието, да подобрите настроението. В допълнение, осигурявайки аналгетичен ефект, пиперът не позволява изтръпване. Поради това свойство учените се стремят да разработят ново поколение анестетични лекарства на базата на този продукт.

Нормализира работата на сърдечно-съдовата система. С помощта на същите ендорфини, антиоксиданти и макромолекули лютият червен пипер ускорява кръвообращението, предотвратявайки развитието на атеросклероза и образуването на кръвни съсиреци, а също така укрепва стените на кръвоносните съдове и повишава тяхната еластичност.

Помага за намаляване на приема на сол. Тази чушка не се нуждае от сол или подправка в големи количества, за да придаде по-ярък вкус. Освен това има богат вкусов профил.

Предотвратява риска от развитие на диабет тип 2. В хода на изследване австралийските учени установиха, че ако в храната има лют червен пипер, тогава е необходим много по-малко инсулин за понижаване на нивата на кръвната захар.

Разберете как се прави домашен червен пипер

Добавяйки чили към храната, вие значително ще подобрите процесите на храносмилане в тялото си, ще допринесете за по-доброто функциониране на черния дроб и ще укрепите имунната система, винаги ще имате добър апетит. Всичко това се дължи на неговия основен биологично активен компонент - капсаицин, който също подобрява производството на солна киселина от париеталните клетки. Има и слабително действие.

В хода на изследванията беше доказано, че алкалоидът капсаицин, който е богат на люти чушки, стимулира растежа на косата. Също така, в допълнение към този компонент, лютите чушки имат в изобилие - масла, каротин, витамини А, В и С, които в суровия продукт са 2 пъти повече, отколкото в лимона.

Вреда от лютите чушки

Каква е вредата от тях. По принцип те са вредни за тялото ни, когато се консумират прекомерно, както много други продукти:

- Провокира киселини;

- Редовната консумация на повече от една чушка увеличава риска от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт;

- Не се препоръчва за хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, страдащи от гастрит и други заболявания, които възпаляват лигавицата на вътрешните органи;

- Струва си да бъдете внимателни, когато ги ядете, тъй като лютият сок от люти чушки може силно да изгори окото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com