Коя е първата жена летец в България?

1241
Коя е първата жена летец в България?
Снимка: iStock

Две са дамите, чиито имена заслужава да се знаят от всички българи, които са първи с своята област не само в България, но и в света. 

Мария Атанасова е първата българка граждански пилот и първата жена командир на самолет тежък тип в света.

Коя е Мария Атанасова?

Мария Атанасова е родена на 26 декември 1926 г. в пловдивското село Калековец. Още от дете младото момиче мечтае да лети. През юли 1948 г. Мария и още две момичета - Христина Гръмчева и Жечка Бачева - завършват успешно курс за летци към аероклуб “Граф Игнатиево”. Много иска да учи във Военно-въздушното училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, но по това време там не приемат жени.

Мария дава идеята заедно с Христина и Жечка да изпратят писмо лично до Георги Димитров за получаване на разрешение. Неочаквано такова позволение е получено. Лично Георги Димитров кани дамите на среща, за да се запознае с тях. Мария завършва втора по успех и придобива правото на лицензиран пилот и летец. Завършва във випуск заедно с още 12 момичета.
До 1952 г. работи като инструктор в училището. След това завършва школа за пилоти изтребители. Лети като пилот и командир на самолетите “Ли-2”, “Ил-14”, “л-18” и “Ту-134” по маршрутите на БГА “Балкан”.

На 15 септември 1965 г. Мария Атанасова приземява тежък турбовитлов самолет на летище “Хийтроу” в Лондон. Агенция “Ройтерс” съобщава, че 39-годишната българка приземява самолет със 73 пътници на борда. Никога до този момент в историята на авиацията разрешение за кацане не е искано от жена. Така и не се разбира защо Атанасова приземява тежкия самолет. Предполага се, че е принудително поради лоши атмосферни условия.

Не липсват и куриозни случки в кариерата й. По време на един полет самолетът навлиза в буреносен облак. Точно до кабината проблесва мълния и помощник-пилотът започва да говори, че това са извънземни. Атанасова му удря шамар да се свести, но после вижда, че колегата й е заслепен от силната светлина. Мария Атанасова почива през 2000 г. на 73-годишна възраст.

Райна Касабова е първата жена в света, участвала в боен полет

Коя е Райна Касабова?

Райна Касабова е родена на 1 май 1897 г. в Карлово. Баща й Васил Касабов е участник в Шипченската епопея, където губи едната си ръка. Кръстник на нейната майка Мария е самият Васил Левски, а като малка тя разнася революционни писма. Братът на Райна - Роман - още като ученик се бие за свободата на Македония в четата на Яне Сандански.

Райна е едва 15-годишна по време на военната мобилизация преди Балканската война. Момичето тайно от родителите си се записва на самарянски курс. Потегля към летището край Мустафа паша (днес Свиленград), където трябва да е разположена полева болница. Райна е най-младата и сърцата милосърдна сестра.

На 16 октомври 1912 г. пилот-поручик Радул Милков и наблюдател-поручик Продан Таракчиев със самолет “Албатрос-Ф-II" извършват първия боен разузнавателен полет в българската авиация. Райна става свидетел на този полет и започва да мечтае и тя да лети.

През това време защитникът на Одринската крепост Шукри паша се опитва да вдигне духа на своите хора и пуска слуха, че турската армия е превзела Пловдив, за да тръгне към София. Тогава Райна Касабова се качва на наблюдателското място на самолета “Воазен” зад пилота Стефан Калинов. Когато минават над Одрин, Райна е в ролята на авиатор и разхвърля позиви на френски и турски, които да информират жителите на Одрин - крепостта скоро ще бъде превзета.
Райна Касабова умира през 1969 г. През 2009 г. ледник в Антарктика е наименуван на нея - ледник Райна Касабова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com