Коя река минава през град Кърджали?

13696
Коя река минава през град Кърджали?
Снимка: община Ивайловград

В сърцето на Източните Родопи, на пътя на важен транспортен коридор, на мястото на древно тракийско селище се намира един от големите областни градове в България – Кърджали. Станал част от България заедно с околните територии по времето на хан Пресиян около 847 година, днес Кърджали се слави с дивна природа и богата история, за която свидетелства и Регионалният исторически музей в града – един от най-големите и забележителни у нас. Градът е място, подходящо както за културен, исторически туризъм, така и за риболов благодарение на пълноводна река, на двата бряга на която се простира градът. Коя река минава през град Кърджали и как тя е повлияла заселването на района?

Коя река минава през град Кърджали?

Наричана в античността Артеск, а през Средновековието със звучното име Flum d'Arte, деветата по големина река в България – Арда – извира от карстовия извор Ардабаши, намиращ се в северното подножие на Ардин връх, минава през Кърджали и над 40 други населени места, за да приключи своя път в Гърция.  Арда е една от най-популярните реки у нас, която обуславя възникването на редица селища по поречието ѝ. На територията на България Арда преминава през 3 града и 38 села в 3 области – Кърджали, Смолян и Хасково, а на територията на Гърция Арда мие бреговете на 9 села. Не е учудващо, че броят на населените места по поречието на Арда е значително по-голям от този в Гърция, ако се има предвид, че 241,3 километра от цялата дължина на Арда, която е 272 километра, са на родна земя. Благоприятните условия за живот, които реката създава, благоприятстват ранното заселване на земите по поречието ѝ, поради което не ни учудва наличието на толкова много градове и села, през които преминава 9-тата по големина река в България.

Още: Коя е най-голямата река, извираща от Родопите?

История на река Арда

Поречието на Арда е било заселено още от древните траки. То заедно с долините на притоците ѝ още от дълбока древност са били предпочитано място за създаване на селища именно заради наличието на вода и храна. В музея в Кърджали се съхраняват ценни археологически предмети, останали от селище, съществувало по поречието на реката 6 хил. г. пр. Хр. Не само предмети от преди новата ера, но и руини от крепостни стени и наблюдателници се виждат и днес на много от възвишенията по завоите на реката. Каменни мостове, осигуряващи древните пътища към Беломорието, минават над Арда. Впечатляващи със своята архитектура и качество на строителството, устояли на вековете и предизвикателствата, те простират своята гръд над Арда и днес, превръщайки се в туристически забележителности. Такъв е прочутият Дяволски мост, за който легенди разказват причудливи истории, а ликът на Дявола, който се вижда от моста, е запечатан от стотици фотографи, любители и просто туристи.

Река Арда днес

По-важен от въпроса коя река минава през град Кърджали е как тя допринася за развитието на региона и какво е значението ѝ днес. В миналото наличието на река или извор било от ключово значене за развитието на даден район, докато днес водещи са икономическото, туристическото и стопанското значение. Арда е не само място за отдих и туризъм, риболов, но има и важно стопанско значение, свързано с напояване на земеделски земи и най-вече с производството на електроенергия чрез хващането и урегулирането на водите на Арда чрез каскада от три язовира – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“ – като в основите на язовирните им стени са изградени ВЕЦ. Производството на енергия далеч не е единственото значение на язовирите. Водни спортове, риболов, туризъм са само част от възможностите за района, които язовирите създават. Така река Арда се явява ключов фактор за икономическото, стопанското и туристическото развитие на района, както и за неговите растеж и развитие.

Още: След повече от 30 години община Ивайловград ще почисти коритото на река Арда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com