Кокошият трън и как да се отървем от него

7985
Кокошият трън и как да се отървем от него
Снимка: iStock/Guliver

Кокошият трън е инфекция, предизвикана от човешки папилома вирус (HPV). Може би си мислите, че има нещо общо с кокошките, но не е така. Името му най-вероятно произлиза от това, че има прилика с кокоши нокът, но само дотам. Нека видим как става заразяването и как можем да се предпазим от този неприятен „кокоши трън“.

Как се заразяваме?

Заразяването става чрез контакт със заразен. Най-често се разпространява около басейните. Ако сте с напукани пети или имате раничка, а сте на плаж – обувайте си чехлите! Не се знае кой и колко заразени има, затова не ходете боси. Вирусът обича местата с влага и се разпространява най-бързо на топло. Но, разбира се, не е задължително да се заразите, всичко е до имунитета ви.

Как установяваме, че сме се заразили?

Има доста признаци, но най-яркият от тях е болката. Тя се усеща, когато ходите, стоите прав или при натиск. Кокоши трън може да се появи на стъпалата, между пръстите на краката или по върха им. Не е изключено да се заразят и пръстите на ръцете ви, като там няма да усетите болка, но брадавиците ще са налице. Кокошият трън не изчезва сам, трябва да предприемете нужните мерки. Колко по-бързо обърнете внимание, толкова по-добре. Ако чакате да изчезне сам, в замяна ще получите нарастване и дори появяване на нови. Има разнообразие от медикаменти на пазара, при нужда се посъветвайте и със специалист.

Как да се отървем?

Брадавицата е сбор заразени клетки, които формират кръвоносни съдове и си набавят хранителни вещества от тях. Унищожаването и може да се случи по два начина – като се премахне изцяло или като се използват различни методи за прекъсване на кръвоснабдяването. Доста хора залагат и на стари домашни методи, но ние не ви препочъваме да рискувате. Някои опитват и със специални лепенки, но не гарантираме 100% действие. Най-резултатни варианти са изгарянето на брадавицата с течен азот или лазер.

Изгарянето с течен азот постепенно „разбива“ брадавицата и унищожава кръвоносните съдове с помощта на замразяване при -190°С. А методът съвсем не е толкова страшен, колкото звучи. Усеща се средна болка, която е търпима и намалява с течение на времето. Може би най-много ще ви боли в първите 15-тина минути. До 3 дни след процедурата се образува мехурче, което спомага за излющването на тръна. Като недостатък на лечението с течен азот може да отбележим, че няма как да контролираме дълбочината на замразяването, но странични ефекти не се появяват. Друго нещо, което можем да отбележим като минус е, че са нужни около 5 процедури, тоест става по-бавно, но пък е на по-разумна цена и ефикасно.

Лечението с лазер разрушава кръвоносните съдове и по този начин брадавицата се свива и изсъхва. Този период продължава около 30-40 дни, а самата терапия е около минута без допълнителна болка след това. За разлика от азота, с лазера брадавицата може да изчезне още след първата процедура, но след това периодът е по-дълъг, докато изсъхне и изчезне изцяло.

За да си спестите този дискомфорт и болка, носете си чехлите на публични места и избягвайте да сте боси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com