Колко градове има във великотърновска област?

8456
Колко градове има във великотърновска област?
Снимка: iStock/Guliver

Със своето население от 204 033 души област Велико Търново се нарежда на 11 място у нас – една от най-населените области в страната. Значителен процент от това население е градско – 142 502 души, докато хората, предпочели за свой дом селата в областта, са 61 531 души по данни на НСИ към 28.04.2023 година. Означава ли големият брой жители на градовете и голям брой градове във великотърновска област, или областта се отличава с шепа многолюдни градове и множество селца?

Общини във великотърновска област

Велико Търново е разделено на 10 общини, сред които очаквано най-многолюдна с население от 76 834 души е Община Велико Търново, където е разположен и областният център. След нея се нареждат общините:

Коя река минава през Велико Търново?

  • Горна Оряховица с население от  37 475 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Свищов с население от  26 724 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Павликени с население от  18 248 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Лясковец с население от  11 089 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Полски Тръмбеш  с население от  10 910 души по данни от НСИ към април 2023 година, като това е предимно селска община, в която броят на жителите в селата значително превъзхожда този на жителите в града,
  • Стражица с население от  9 908 души по данни от НСИ към април 2023 година, също община, в която повечето жители са избрали селата пред града като място за устройване,
  • Елена с население от  7 556 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Златарица с население от  3 321 души по данни от НСИ към април 2023 година,
  • Сухиндол най-малката община с население от  едва 1986 души по данни от НСИ към април 2023 година.

Информирайки се колко града има във всяка от тези общини, ще съумеем да намерим и отговора на въпроса „Колко градове има във великотърновска област?“, които ни вълнува. Фактът, че във всяка община от област Велико Търново НСИ дава брой на градско и селско население сочи, че във всяка от 10-те общини има град. Не са изключение общините у нас, в които градовете са повече от един, поради което отговорът на въпроса „Колко градове има във великотърновска област?“ е твърде вероятно да не е 10 и броят на градовете да не е равен на броя на общините, а да го превъзхожда.

Градове във Великотърновска област

Община Велико Търново ни изненада с броя на населените си места – почти 90, от които 3 града – Велико Търново, Килифарево и Дебелец, от които естествено най-многолюден е областният център, а най-малобройно е населението на Килифарево.

Община Горна Оряховица има скромните на фона на Община Велико Търново 14 населени места, от които градовете са 2 – Горна Оряховица и Долна Оряховица.

Ще познаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Безспорен рекордьор по броя на населените места в областта е Община Елена, която има над 120, сред които градът е само един – град Елена – Общинският център. Само 23 села и един град се намират в Община Златарица, а Община Лясковец е още по-скромна в това отношение – 5 села и един град са на нейната територия.  

Двадесет са населените места в Община Павликени, от които градовете са два, а 15 населените места в Община Полски Тръмбеш, от които 1 град – общинският център.

Община Свищов има 16 населени места, от които 15 села и един  град – Свищов, а малко над 20 – 22 са населените места в Община Стражица, в която градът също е само един. Община Сухиндол има едва 6 населени места – 5 села и един град.

Така общият брой на всички градове във великотърновска област е 14, сред които най-многолюден е областният център, следван от два други града със задоволителен брой жители – Свищов и Горна Оряховица, а с най-малко жители е Сухиндол – 1824 души.

Общият брой на селата във великотърновска област е внушителен, но се оказва, че въпреки впечатляващия брой села в областта на фона на 14-те града населението живее предимно в градовете, което означава, че са и гъсто населени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com